Ha április-májusban nem javul a helyzet, a legrosszabb párosítás fenyeget...

GeoPro-elemzés: Mindent elönt a gabona. - Az idei lesz a harmadik egymást követő év, amikor világszinten több gabonát termelnek, mint amennyit a Föld lakói elfogyasztanak. A készletek 431 millió tonnára duzzadtak, számos országban a raktárak befogadóképességének növelésére készülnek. A nagy exportőrök egymás alá ígérve igyekeznek túladni készleteiken.

Ország-világVeseta Nándor2015. 03. 13. péntek2015. 03. 13.
Ha április-májusban nem javul a helyzet, a legrosszabb párosítás fenyeget...

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) új előrejelzésében felemelte az idei évre várható gabonamennyiséget: 2006 millió tonnányit arathatnak bolygónkon.

A készletek jelenleg az éves fogyasztás 22 százalékára rúgnak, ami az elmúlt öt év legmagasabb arányszáma. Továbbra is búzából (705) és kukoricából (938 millió tonna) lehet a legnagyobb a túlkínálat.

A nagykereskedők a várható jó termés miatt folyamatosan egymás alá ígérve igyekeznek túladni az ótermésű árun. E versenyben jelenleg az Európai Unió és a kelet-európai országok helyzete kedvezőbb: a jó üzleti kapcsolatok, a földrajzi közelség és az uniós támogatások jelentette árelőny miatt rendre megelőzik amerikai versenytársaikat.

Ugyanakkor az ENSZ élelmezési szervezete (FAO) az elmúlt héten a Gabonatanácsnál optimistább reményeket fogalmazott meg, és jó esély van arra, hogy a héten érkező USDA- (az USA mezőgazdasági minisztériuma) jelentésben szintén emelkedő termésbecslésekkel találkozunk.

Itthon a késő ősszel lezúdult jelentős mennyiségű csapadék nyoma sok helyen látszik még a földeken. Ha április-májusban sem lesz kedvezőbb a helyzet, akkor a kukorica vetésterülete az eredetileg tervezettnél kisebb lehet. Így az esetlegesen gyengébb hazai idény ellenére nyomottak maradnak az árak, ami a legrosszabb párosítás a termelőknek. Ebben a helyzetben ajánlatos megfontolni, nem érdemesebb-e inkább mást vetni. Viszont az üzemanyagköltségek csökkenése és a dollár árfolyamának emelkedése hozhat némi gyógyírt. A dollár/forint árfolyam a tavaly nyári szintnél jelenleg 20 százalékkal áll magasabban – a világpiaci árakat pedig ebből számolják. A dollárban látott árzuhanás a forint gyengülése miatt csak „kicsit fáj”.

Míg az elmúlt nyáron 220 dollár felett kereskedtek az amerikai búza tonnájával, addig jelenleg a 180 dollárt is alig haladja meg az árszint. A párizsi tőzsdén – ahol az euró az elszámolás alapja – a tavaly nyáron látott 190 eurós árhoz képest csupán minimális az elmozdulás. A kukoricánál rosszabbak az értékek: a tengerentúli áru egy éve még tonnánként 180 dollárt ért, míg jelenleg csupán 150-et. A jelentős túlkínálat és az orosz embargó az európai árakat sem kímélte: ami tavaly 170 euró volt, most 150-ért is nehezen eladható.

Szerzőnk, Veseta Nándor a GeoPro munkatársa
www.geopro.hu
Telefon: 06 1 489 8800
E-mail: [email protected]

Ezek is érdekelhetnek