Méreg vacsorára

Legutóbbi közös vacsoránk alkalmával fölszeleteltem egy szép, nagy, piros kaliforniai paprikát a családomnak. A gyerekek már megették, amikor a feleségem a szájához emelte a szeletet, és döbbenten nézett rám: mi ez a bűz?! Megszagoltam, s tömény vegyszerszag csapott az orromba: mintha növényvédő szerben pácolták volna a paprikát!

Ország-világ(valló)2015. 03. 30. hétfő2015. 03. 30.
Méreg vacsorára

Mit tehetünk? A legtöbbet a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal szolgálati laboratóriumai tehetik értünk a rendszeres ellenőrzésekkel, különös tekintettel a Törökországból, Marokkóból és Spanyolországból behozott paprika vizsgálataira. (Már eddig is nemegyszer találtak olyan tételeket, melyekben a megengedett érték sokszorosa volt.) Emellett hírét kellene verni az ilyen eseteknek.

Mi, fogyasztók leginkább annyit tehetünk, hogy alaposan megmossuk a zöldséget, gyümölcsöt, és szagoljuk, ízleljük, mielőtt megennénk.

Legyen gyanús a nitrogéntől duzzadt, nagy, mutatós termék, ami fogékonyabb a nyavalyákra és ezért többet is kell permetezni. S részesítsük előnyben a hazai zöldséget, gyümölcsöt, abban a talán nem alaptalan reményben, hogy a mi kertészeink nagyobb felelősséggel végzik a dolgukat, mint más országokban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek