Szíriai emberáradat, uniós válaszok - áttelepítés északra?

Az elmúlt négy évben 3 millió ember hagyta el a nemcsak polgárháború sújtotta, de az Iszlám Állam által is feldúlt Szíriát. Többségük a szomszédos országokat – Libanont, Törökországot és Jordániát – választotta kényszerű otthonául, ám évente több tízezren vágnak neki az Európába vezető veszélyes utazásnak. Azok, akik túlélik az átkelést a Földközi-tengeren – tavaly több mint 3000-en lelték halálukat –, Görögországba vagy Olaszországba érkeznek. Ez utóbbiban csak 2014-ben több mint 42 000 szíriai kért menedéket.

Ország-világM. M.2015. 03. 24. kedd2015. 03. 24.
Szíriai emberáradat, uniós válaszok - áttelepítés északra?

A helyzet tarthatatlanságával Európa-szerte tisztában vannak a döntéshozók. A konfliktus negyedik évfordulójának előestéjén az Egyesült Nemzetek Szervezete menekültügyekkel foglalkozó hivatala a szíriai migránsok elhelyezését segítő egyéves kísérleti programot dolgozott ki.

A javaslat merőben eltér az unióban a dublini rendelet értelmében használt eddigi gyakorlattól, amely arra kényszerítette a migránsokat, hogy abban az országban kérjenek menedéket, ahol az unió területére lépnek – ez legtöbb esetben Olaszországot és Görögországot jelenti.

A tagországokat egyenlőtlenül sújtó menekültáradat hatalmas terhet jelent a befogadó országokra, éppen ezért az EU menekültügyi főbiztosának megküldött tervezet szerint az újonnan érkezők egy részét a gazdagabb északi országokba telepítenék át. Az EU tagállamainak többsége nem zárkózik el a segítségnyújtástól, eddig több mint 36 000 helyet ajánlottak fel, többségében – 30 000-et – Németországban. A javaslat ádáz ellenzője, nem meglepő módon, az Egyesült Királyság.

Ezek is érdekelhetnek