Tóásó útlevélre vár, a vádalku is hátráltatja

Kiengedték bolíviai börtönéből Tóásó Elődöt és egyik társát, a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot.

Ország-világM. M.2015. 03. 13. péntek2015. 03. 13.

Kép: La Paz, 2015. február 21. A Bolíviában terrorizmussal vádolt Tóásó Előd a perében hozott ítéletet hallgatja a bíróságon a bolíviai La Pazban 2015. február 20-án. A bíróság fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélte Tóásó Elődöt és egyik társát, a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot. A 2009 áprilisa óta előzetes letartóztatásban lévő Tóásót azzal vádolják, hogy merényletre készült a bolíviai elnök ellen. Tóásó és Tadic csaknem hat éve őrizetben van, büntetésüket már letöltötték, így várhatóan hamarosan szabadon engedik őket. (MTI/EPA/Martin Alipaz), Fotó: MARTIN ALIPAZ

Tóásó Előd
La Paz, 2015. február 21. A Bolíviában terrorizmussal vádolt Tóásó Előd a perében hozott ítéletet hallgatja a bíróságon a bolíviai La Pazban 2015. február 20-án. A bíróság fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélte Tóásó Elődöt és egyik társát, a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot. A 2009 áprilisa óta előzetes letartóztatásban lévő Tóásót azzal vádolják, hogy merényletre készült a bolíviai elnök ellen. Tóásó és Tadic csaknem hat éve őrizetben van, büntetésüket már letöltötték, így várhatóan hamarosan szabadon engedik őket. (MTI/EPA/Martin Alipaz)
Fotó: MARTIN ALIPAZ

Tóásót és Tadicot idén február 20-án öt év és tíz hónap szabadságvesztésre ítélték fegyveres felkelésben való bűnrészességért. Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született.

Tóásó és társai ügye 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok egy Santa Cruz-i szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására és az ország kettészakítására készült.

Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, mindkettőjüket vizsgálati fogságban tartották – mivel mindketten majdnem hat évig őrizetben voltak, a kiszabott büntetésüket letöltötték. Tóásó hazautazni azonban egyelőre nem tud: nincs útlevele, és a vádalkuja is hátráltatja hazaérkezését.

Ezek is érdekelhetnek