Veszedelmes gyerekruhák - Különös dolgot csináltak a húzózsinórral

Csecsemő- és kisgyermekruhákat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a tapasztalatok pedig lesújtóak: a felügyelők ezernél is több olyan terméket találtak, amelyek fulladást vagy súlyos sérülést okozhattak volna.

Ország-világB. H.2015. 03. 24. kedd2015. 03. 24.
Veszedelmes gyerekruhák - Különös dolgot csináltak a húzózsinórral

Az NFH közleménye szerint 169, csecsemő- vagy kisgyermekruhákat árusító üzletben tartottak ellenőrzést, s a boltok 62 százalékában bukkantak veszélyes termékre.

A kifogásolt termékeken a húzózsinórok mérete nem volt megfelelő, ami miatt 120 esetben összesen majd’ 8 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki. A szabályok szerint a ruhákba varrt zsinór a különböző korcsoportoknál különböző hosszúságú lehet. A szabályokat a baleseti statisztikák szerint állapították meg, azok az egész Európai Unióban érvényesek, ennek ellenére néhány kereskedő megpróbálja kijátszani ezeket.

A felügyelők találkoztak például olyan esettel, hogy az eladók kihúzták a ruhákból a madzagokat, és azokat a pénztárnál összegyűjtve tárolták. A vásárlásnál ebből a készletből adták a zsinórt a vásárlóknak, akik otthon maguk fűzhették be azokat a ruhákba. Ezekben az esetekben a hatóság tehetetlen.

Ezek is érdekelhetnek