Az erőszak nyelvén

Az emberi jogok fellegvárának tekintett Egyesült Államokban a tavaly nyári, fergusoni események hatására újból téma a lappangó rasszizmus. Az elmúlt napokban Baltimore-ban vonultak utcára. Bár a jelenlegi amerikai elnök színes bőrű, egy afroamerikai férfinak mégis 21-szer több esélye van arra, hogy lelőjék, mint egy fehér férfinak. A jelenség nem egyedülálló, a faji, netán vallási előítéletekből táplálkozó erőszak szerte a világban szedi áldozatait.

Ország-világM. M.2015. 05. 11. hétfő2015. 05. 11.

Kép: BALTIMORE, MD - APRIL 27: Demonstrators climb on a destroyed Baltimore Police car in the street near the corner of Pennsylvania and North avenues during violent protests following the funeral of Freddie Gray April 27, 2015 in Baltimore, Maryland. Gray, 25, who was arrested for possessing a switch blade knife April 12 outside the Gilmor Homes housing project on Baltimore's west side. According to his attorney, Gray died a week later in the hospital from a severe spinal cord injury he received while in police custody. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images), Fotó: Chip Somodevilla

Protests in Baltimore After Funeral Held For Baltimore Man Who Died While In Police Custody
BALTIMORE, MD - APRIL 27: Demonstrators climb on a destroyed Baltimore Police car in the street near the corner of Pennsylvania and North avenues during violent protests following the funeral of Freddie Gray April 27, 2015 in Baltimore, Maryland. Gray, 25, who was arrested for possessing a switch blade knife April 12 outside the Gilmor Homes housing project on Baltimore's west side. According to his attorney, Gray died a week later in the hospital from a severe spinal cord injury he received while in police custody. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Fotó: Chip Somodevilla

A RASSZIZMUS BETEGSÉG
Súlyos zavargások színhelye volt a marylandi nagyváros, Baltimore, miután őrizetbe vettek egy 25 éves afroamerikai fiatalembert, aki az eljárás során súlyos sérülést szenvedett, és egy hét múlva bele is halt. Freddy Grayt április 12-én vették őrizetbe, bűne csupán annyi volt, hogy „szemkontaktust teremtett” a rendőrökkel, majd elfutott előlük. A rendőri bánásmód ellen tiltakozók törtek, zúztak, fosztogattak. Az eset nyomán az Egyesült Államok több nagyvárosában is tiltakozások voltak. „A rasszizmus betegség, amelyre forradalom a gyógyír” – skandálták a tüntetők. Marilyn Mosby államügyész múlt pénteken bejelentette, Gray halála emberölésnek minősül, és ezért az őt őrizetbe vevő hat rendőr ellen vádat emelnek.

EGYMÁS KÖZÖTT
Etióp származású zsidók tüntettek Tel-Aviv utcáin, hogy tiltakozzanak a velük szemben gyakorolt indokolatlanul erőszakos rendőri akciók ellen. Az izraeli rendőrség kiváló stílusérzékkel könnygázt és hanggránátokat vetett be a tömeggel szemben az egy héten belüli második tiltakozó akcióban. Az elégedetlenséget az váltotta ki, hogy korábban a rendőrök megvertek egy etióp származású katonát, amit egy biztonsági kamera rögzített, és a felvétel bejárta az izraeli közösségi médiát. A feszültséget fokozta, hogy az etiópokat eltiltották Izraelben a véradástól, illetve az egészségügyi minisztérium vizsgálja annak a lehetőségét, hogy fogamzásgátló injekciót alkalmazzon nőkön azok tudta vagy beleegyezése nélkül.

KÖLCSÖNÖS KRITIKA
Vallási indíttatásból támadtak múlt vasárnap este Dallas elővárosában, Garlandban egy Mohamed-karikatúrákból rendezett kiállítás biztonsági őreire. A tárlat záró napján adták át a tízezer dolláros fődíjat a legjobbnak ítélt karikatúra rajzolójának, amikor az Iszlám állam két fegyverese autóból tüzet nyitott az épület rendfenntartóira. Egy őrt megsebesítettek, de mivel a rendezvényt erősen biztosították, a többi őr gyorsan végzett a támadókkal. A vitatott karikatúrakiállítást és -versenyt a szélsőjobboldalinak és iszlámellenesnek tartott American Freedom Defense Initiative szervezte. A rendezvényen beszédet mondott az iszlámmal szembeni nyílt bírálatairól ismert Geert Wilders holland szélsőjobboldali politikus. A Korán szigorú értelmezése szerint tilos Mohamed ábrázolása.

Ezek is érdekelhetnek