A vízautomatáktól egy miniszterelnök eltűnéséig - Hírmorzsák

Hírmorzsák a Szabad Föld 2015. 26. számának Külvilág rovatában.

Ország-világMunkatársunktól2015. 06. 28. vasárnap2015. 06. 28.
A vízautomatáktól egy miniszterelnök eltűnéséig - Hírmorzsák

VIZET AZ AUTOMATÁBÓL
A kenyai vízhiány a fővárosban, Nairobiban is súlyos problémát okoz, ahol ráadásul az ott élők háztartásaiba sok helyütt nincs is bekötve a víz. A probléma megoldására a Nairobi Városi Vízügyi és Csatornázási Társaság most négy vízautomatát szerelt fel. Ezekből a városlakók olcsóbban juthatnak tiszta, friss vízhez. Húszliternyi víz fél kenyai schillingbe, azaz kicsivel több mint egy forintba kerül.

AJÁNDÉK HÁZ SZICÍLIÁBAN
Ingyen osztogatná üresen maradt házait egy szicíliai városka. Gangi ugyanis az utóbbi években egyre üresebbé vált, a fiatalok elvándorolnak, a lakosság pedig folyamatosan öregszik. A házakért kérnek is valamit: az új tulajdonosnak négy éven belül fel kell újítania az épületet. A jelentkezők száma egyre magasabb: a városvezetés annak alapján szelektál, ki mit kezdene a házzal – vállalkozók előnyben! 400 méter hosszú alagutat találtak a kurd Népvédelmi Egység emberei a török–szíriai határon, Tell-Abjad városánál. A járatot valószínűleg az Iszlám Állam dzsihádistái ásták, és csak 80 kilométerre fekszik a terroristák egyik fő központjától, az észak-szíriai Rakkától. A kurdok a város múlt heti visszafoglalása után fedezték fel a félkész alagutat. Hogy a terroristák Törökországba akarták-e átvezetni a járatot, egyelőre nem tudni, az ugyanis egy ponton kétfelé ágazik.

HALÁLOS KORTYOK
Hamisított szeszes ital okozta 97 ember halálát Mumbai nyomornegyedében. A mérgezési hullám múlt héten kezdődött Indiában, lapzártánkig hét embert vettek őrizetbe a rendőrök, egyikük otthonában pedig 1000 liter illegális italt foglaltak le. Kelendő a kifőzdék által előállított alkohol, hiszen nagyon olcsón lehet hozzájutni ehhez a méreghez (metanol), amelyet fagyállónak és oldószernek is használnak.

MINISZTER HELYETTESKÉNT
Victor Ponta román miniszterelnök külföldi klinikára utazott megműttetni sportbalesetben megsérült térdét, ezért ideiglenes kormányfő kinevezését kérte a köztársasági elnöktől. Klaus Iohannis román államfő Gabriel Oprea belügyminisztert, nemzetbiztonsági miniszterelnök- helyettest nevezte ki ideiglenes kormányfővé. A román ellenzéki lapok szerint a kormányfőnek nem sok esélye van a visszatérésre, a kormány közeli lapok nem kommentálták az eseményt.

Ezek is érdekelhetnek