Dupla tanácskozás Pozsonyban

Az Európai Unió által szorgalmazott menekültkvótákat elutasító közös álláspontot fogalmaztak meg a visegrádi négyek (Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország) múlt pénteken, a szlovák fővárosban tartott kormányfői szintű találkozójukon. A tanácskozás lezárása után a résztvevők közös panelbeszélgetésen vettek részt Közép-Európa legjelentősebb biztonság- és külpolitikai fórumán, szintén Pozsonyban, a Szlovák Atlanti Bizottság (SAC) által szervezett Globsec tanácskozáson – itt további jelentős politikusok adtak hangot egyetértésüknek.

Ország-világMunkatársunktól2015. 06. 26. péntek2015. 06. 26.

Kép: (L-R) Hungarian Prime Minister Viktor Orban, French President Francois Hollande, Slovakia's Prime Minister Robert Fico, Czech Republic's Prime minister Bohuslav Sobotka (covered) and Poland's Prime Minister Ewa Kopacz leave the podium after posing for a family photograph Visegrad Four (V4) group on June 19, 2015 at Bratislava castle. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD, Fotó: KENZO TRIBOUILLARD

Dupla tanácskozás Pozsonyban
(L-R) Hungarian Prime Minister Viktor Orban, French President Francois Hollande, Slovakia's Prime Minister Robert Fico, Czech Republic's Prime minister Bohuslav Sobotka (covered) and Poland's Prime Minister Ewa Kopacz leave the podium after posing for a family photograph Visegrad Four (V4) group on June 19, 2015 at Bratislava castle. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
Fotó: KENZO TRIBOUILLARD

ROBERT FICO szlovák kormányfő a V4-ek tanácskozását követő közös sajtótájékoztatón a tárgyalás témáit és eredményeit ismertetve leszögezte: – Elutasítjuk a kötelező kvótákat, mert úgy hisszük, hogy amit az Európai Bizottság javasol, az ellentétben van az önkéntességnek az Európai Tanács által képviselt elvével. Hozzátette: kiemelten foglalkoztak azzal, hogy Magyarországot milyen rendkívüli mértékben érinti az illegális bevándorlás problémája, és egyetértettek abban, hogy ezt a különleges helyzetet mindenkinek tekintetbe kell vennie.

FRANÇOIS HOLLANDE francia államfő is részt vett a Szlovákia soros elnökségét lezáró találkozó második felén. Az Európába irányuló, egyre erősödő menekültáradattal kapcsolatosan kijelentette: egyetért a V4-ek által megfogalmazott azon nézettel, amely szerint Európának elsősorban a migráció kiváltó okaira kell megoldást találnia. Elmondta, hogy országa szerint sem lehet a menekültkvótákat a valóságba átültetni, a kérdés kezelésében az EU-államoknak egyéni szolidaritásuk és lehetőségeik szerint kell eljárniuk.

DAVID CAMERON brit külügyminiszter is arról beszélt a Globsec tanácskozáson: a kötelező kvóták nem jelentenek megoldást, ugyanakkor közös erőfeszítésre van szükség az észak-afrikai migrációs helyzet rendezésére. Figyelmeztetett, hogy „Európának az internetre kell összpontosítania, amely az Iszlám Állam fő eszköze torz világlátásának terjesztésében”. Cameron szerint az Iszlám Államot csak úgy lehet legyőzni, ha a muszlim közösségek nem adnak hitelt a szélsőséges ideológiának, amely szerint a Nyugat gonosz, a demokrácia rossz és a nők alacsonyabb rendűek.


A kvótarendszerről az Európai Unió kormány- és államfőinek lapzártánk
utáni, csütörtökön-pénteken esedékes csúcstalálkozóján döntenek.