Jó testvérek: felosztották a férjes asszonyt, a gyerek érkezése sem megoldhatatlan probléma

Ezt írtuk... (június első hetében) a Szabad Föld 10, 20, 20, 40, 50 és 60 évvel ezelőtti számaiban.

Ország-világSZF-ajánló2015. 06. 11. csütörtök2015. 06. 11.
Jó testvérek: felosztották a férjes asszonyt, a gyerek érkezése sem megoldhatatlan probléma

1955. 
Az Országgyűlés törvénybe iktatta a Varsói Szerződést – az ünnepségen felszólalt Beresztóczy Miklós érseki helynök is. „Mi, a békemozgalomban részt vevő papok örömmel fogadtuk ezt a szerződést. Akik Varsóban ezt írták és aláírták, a mi akaratunkat írták alá nevükkel, a mi akaratunkat pecsételték meg kézfogásukkal. Köszönjük, hogy akaratunknak hűséges képviselői voltak. Köszönjük, hogy akaratunkról, munkájuk nyomán, újra világos bizonyságot tehetünk ország-világ előtt: ez a szerződés a miénk! Életünk és becsületünk rajta!”

1965. 
A közúti szabálytalankodók sorába beléptek a lovas kocsik hajtói is. Pátyod község határában két lovas kocsi versenyzett egymással. A vágtázó lovak egymást előzték, amikor egy harmadik, lassan haladó szekérrel egy vonalba nem értek. Az egyik versengő, Juhász István szekerének hátsó tengelye összeakadt a vétlen szekérrel, az felborult, a rajta ülő hat ember megsérült. Juhász megállás nélkül tovább hajtott. A kocsist a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte.

1975. 
Az élsporttól visszavonult Balczó András a csepeli öttusaszakosztály technikai vezetője. Kevesebb barátja van, mint régen: „Hogy a slepp lekopott, nem érdekel. Régebben is csak zavartak. A sportvezetők is ma másként tárgyalnak velem, mint néhány évvel ezelőtt. Ugyan udvariasan meghallgatnak, de nem fogadják meg, amit tanácsolnék az öttusa fellendítéséért.”

1985. 
Ketten írjuk ezt a levelet: egy 20 és egy 22 éves testvérpár. Egész eddigi életünkben mindent közösen csináltunk, ám most szembekerültünk egymással. A közelmúltban a környékünkre költözött egy család. A férfi iszákos, a nő csinos, kedves. Vállaltuk a házuk felújítását. Napközben csak az asszony volt otthon, kávét főzött nekünk, elbeszélgettünk; hogy-hogy nem, az egyikünk összekeveredett vele. De miután közöttünk nincs titok, ezt is megbeszéltük. Csúnya ügy, de megállapodtunk, hogy felosztjuk magunk között az asszonyt. Így is lett. Ám egyik este a mi kedvesünk áthívott bennünket magához, s közölte, hogy gyereket vár – tőlünk. Hogy melyikünktől, nem tudja, de nem is érdekli, mert elválik a férjétől. Mi pedig döntsük el, ki legyen a gyerek névadója, de a másik se szomorkodjon, mert a sógorához is jó lesz a jövőben is.

1995.  
Azt látom, hogy a politikusok hitelessége radikálisan csökkent. Habár a magyar társadalom mindig is bizalmatlan volt politikusaival szemben, ez a bizalmatlanság most jóval fokozottabban mutatkozik meg. Tulajdonképpen csak azoknak a politikusoknak sikerült megőrizni népszerűségüket, akiknek semmiféle hatalmuk nincs, és igazából döntési helyzetbe se kerülnek.
(Lengyel László politológus)

2005. 
A világot saját képére formáló ember most éppen szúnyogot irt. Ám az új irtószerről kiderült, épp, hogy nem csapta agyon az alant lakókat, viszont a szúnyogok kiirtásával befellegzett a belőlük élő halaknak, békáknak is. A földön eközben megkezdődött a kullancsok milliárdjainak számlálása. Ugyanis az is kiderült, hogy a világot saját képére formáló embernek a DDT-vel sikerült kipusztítania azt a méhecskefajtát, amely egyedüliként elbírt a vérszívókkal. Most már csak abban reménykedhetünk, hogy a szúnyogirtóknak az új szerrel sikerült elbánniuk a kullancsokkal is…
 

Ezek is érdekelhetnek