Jobban megy szárazon, mint vízben

Jobban megy szárazon, mint vízben – a Bajnokok Ligája-döntőkre gondolok, ahol magyar csapatoknak is szurkolhattunk. Barcelonában a Szolnok és az Eger is résztvevője lehetett a Final Sixnek – a hatos döntőnek –, de nem sok sikerrel jártak.

Ország-világPalágyi Béla2015. 06. 05. péntek2015. 06. 05.

Kép: COLOGNE, GERMANY - MAY 31: Nikola Karabatic of Barcelona (C) is challenged by Mirsad Terzic (L) and Laszlo Nagy (R) of Veszprem during the "VELUX EHF FINAL4" final match between FC Barcelona and MKB-MVM Veszprem at Lanxess Arena on May 31, 2015 in Cologne, Germany. (Photo by Sascha Steinbach/Bongarts/Getty Images), Fotó: Sascha Steinbach

FC Barcelona v MKB-MVM Veszprem - VELUX EHF FINAL4 Final
COLOGNE, GERMANY - MAY 31: Nikola Karabatic of Barcelona (C) is challenged by Mirsad Terzic (L) and Laszlo Nagy (R) of Veszprem during the "VELUX EHF FINAL4" final match between FC Barcelona and MKB-MVM Veszprem at Lanxess Arena on May 31, 2015 in Cologne, Germany. (Photo by Sascha Steinbach/Bongarts/Getty Images)
Fotó: Sascha Steinbach

Az elődöntőbe jutásért vívott meccsen az Eger 10-8-ra kikapott a horvát Jug Dubrovniktól, míg a Szolnok 6-6-os döntetlent játszott a spanyol CNA Barcelonetával. Ekkor következtek a büntetők: az utolsó párban Madaras Norbert Pinedo kapust találta fejbe, Felipe Perrone viszont nem hibázott, így a Dózsa sem jutott tovább. Mi tagadás, erre nem számítottunk, hogy a két magyar csapat játsszon az utolsó helyekért. Az Eger szedte jobban össze magát a búcsúra, és 8-7-re jobbnak bizonyult a Szolnoknál, így ők lettek az ötödikek.

A férfi kézilabdázóknál az MKB-MVM Veszprém a Bajnokok Ligája elődöntőjébe jutott, és Kölnben húszezer néző előtt a német TNW Kiel együttesével vívott meg a fináléba jutásért. A mieink nagyszerű teljesítményt nyújtottak, 31-27-re verték meg a kétszeres BL-győztes németeket.

Aztán a döntőben kiderült, hogy a Barcelona kézilabdában sem gyengébb, mint labdarúgásban, csak éppen itt Messi helyett Nico Karabatic ontja a gólokat. A világ legerősebb klubcsapatát kellett volna legyőznie a Veszprémnek, ami nem sikerült, 28-23-ra nyertek a katalánok, és immár tizenegyedszer hódították el a BL-trófeát.

Nagy Lászlóék így is nagyot alakítottak, az ezüstéremért minden elismerést megérdemelnek – miközben az is bebizonyosodott, hogy jól döntött a klub, amikor a spanyol utat választotta. S reméljük, ennek az útnak még nem értek a végére – ahol BL-győzelem várja a fiúkat!

XXX

Új-Zélandon remek belépővel kezdett a magyar csapat az U20-as labdarúgó-világbajnokságon.

Nem kaptunk könnyű sorsolást: Észak-Korea, Brazília és Nigéria került az utunkba. A hat négyes csoportból az első kettő, valamint a négy legjobb harmadik jut a 16-os döntőbe. Hétfőn hajnalban Észak-Korea ellen lépett pályára a Bernd Storck MLSZ-sportigazgató irányította csapat, s a fiúk kezdetben meglehetősen ránk ijesztettek: 1-0-s vezetésünket gyorsan kiegyenlítették az ázsiaiak.

Ám szerencsére egy perc sem telt el, Kalmár a fejesével máris helyreállította a világ rendjét, 2-1. Ettől kezdve nem volt megállás, 5-1-re nyert csapatunk. Forgács is gólt szerzett, Mervó Bence pedig háromszor talált az ellenfél hálójába. A pompás kezdés után már sokan a 2009-es egyiptomi világbajnokságot kezdték emlegetni, amikor Németh Krisztiánék a bronzérmet szerezték meg. Akármi is lesz a vége, az antré jól sikerült, az első kör után vezettük a csoportot a brazilok előtt (ők 4-2-re verték Nigériát), ami pedig továbbjutást is ígérhet.

A folytatás csütörtökön volt Brazília ellen, míg vasárnap Nigéria következik (ezt a meccset a Duna Televízió reggel 7 órakor élőben közvetíti).

Ezek is érdekelhetnek