Túlélnek az okosak

Valóban az ész a hosszú élet titka? A legintelligensebbeket tömörítő Mensa szervezet tagjai átlagosan hét évvel tovább élnek, mint kevésbé elmés társaik. Egy amerikai vizsgálat már korábban megállapította, hogy az egyetemi diplomát szerzők hosszabb életűek, mint az alacsonyabb végzettségűek. Ez utóbbiak körében több a szívbetegség és a tüdőrák, mindez pedig arra utal, hogy náluk gyakoribb a dohányzás és az elhízás.

Ország-világP. E.2015. 06. 02. kedd2015. 06. 02.

Kép: , Image: 6991690, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, F1 Online, Fotó: Profimedia

Side profile of senior man feeding dog, Corsica, France
, Image: 6991690, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, F1 Online
Fotó: Profimedia

Svéd kutatás szerint ennek az lehet az oka, hogy a tanultabbak többet keresnek és egészségesebben élnek.

De már az anyák is tehetnek azért, hogy a gyerekük jobban és hosszabb ideig éljen, mivel a születéskori súly előre jelzi az intelligenciát. A kisebb súllyal született csecsemők IQ-ja általában alacsonyabb. Akik megfelelő súllyal jönnek a világra, várhatóan intelligensebbek lesznek felnőttkorukban. Állítólag a hosszas szoptatás is kedvez az intelligenciának: akiket sokáig táplálnak anyatejjel, azokból lesznek az igazi túlélők.

Ehhez persze hozzájárul, hogy az okosabbak vélhetően jobban átlátják az élet buktatóit, rugalmasabbak, s könnyebben megoldják a problémákat. Így a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert 93 éves koráig élt, akárcsak a fizikus Wigner Jenő, aki szintén e díj birtokosa.

Ezek is érdekelhetnek