'Ervin meghalsz Böbe miatt' – 'Böbe meghalsz Ervin miatt!' – 'Béla, hülye vagy…'

Ezt írtuk... (július első hetében) a Szabad Föld 10, 20, 20, 40, 50 és 60 évvel ezelőtti számaiban.

Ország-világSZF-ajánló2015. 07. 08. szerda2015. 07. 08.
'Ervin meghalsz Böbe miatt' – 'Böbe meghalsz Ervin miatt!' – 'Béla, hülye vagy…'

1955.   
A Belügyminisztérium, hazafias lakosok segítségével, amerikai kémek és diverzánsok több csoportját leplezte le és vette őrizetbe. Az őrizetbe vételek alkalmával amerikai gyártmányú fegyvereket és lőszert, a külföldi kémközpontokkal való titkos összeköttetéshez használt vegyszereket, hamis iratokat, külföldi valutát foglaltak le. Az őrizetbe vett kémeket és diverzánsokat a CIA nevű amerikai kémszervezet és az úgynevezett „Szabad Európa Rádió” imperialista propaganda- és kémszervezet szervezte be és részesítette különleges kiképzésben a Magyar Népköztársaság ellen végrehajtandó aknamunkára.

1965. 
Jó kezdeményezés Szegeden: az idegenforgalmi hivatal az angol és német nyelvű programfüzetük mellé egy „Mosolycsekket” is csatolt. Ezt az elismerést a turista, a városból távozva, annak a szállodai vagy vendéglátó-ipari dolgozónak adhatja át, aki a leginkább kiérdemelte elismerését. Nemes verseny alakulhat így ki a dolgozók között, amelynek eredményeként még kulturáltabb lehet vendéglátásunk színvonala. A legtöbb mosolycsekket összegyűjtőt aztán a szezon végén megjutalmazzák.

1975. 
Érdekes tanulmány jelent meg a termelőszövetkezetek névválasztásáról. Mint köztudott: 1949-ben elkezdődött és 1961-re véget is ért a termelési viszonyok szocialista átalakítása. A sorra alakuló téeszeknek nevet is kellett adni, a névadók általában kétfajta listából válogattak. Az elsőbe az ötvenes években is elfogadott személyek nevei kerültek, mint például Kossuth, Petőfi, Rákóczi, Dózsa, a másodikba a felfokozott társadalmi érzést kifejező közszók: Győzelem, Szabadság, Új Élet, Új Barázda. Hogy akkoriban egyetlen személy vagy az alakuló közösség volt a névadó – ma már kideríthetetlen.

1985. 
„Ervin meghalsz Böbe miatt” – olvasom a krétával egy kapura, dülöngélő kisdiák betűkkel írt krétaüzenetet. Hát, nem szeretnék Ervin helyében lenni… De pár házzal odébb már Böbe miatt is aggódhatok, ott ugyanis ugyanattól a kéztől származó fenyegetés olvasható: „Böbe meghalsz Ervin miatt!” Hogy aztán a harmadik ház falán már a diákszerelem dicstelen végét jelentő üzenet is napvilágot lásson (vélhetően magától Böbétől): „Béla, hülye vagy…”

1995.  
Száz forint fölé került két benzinfajta ára is, átlépve tehát a bűvös „lélektani határt”! A drágulás az elmúlt időszakban történt árfolyamveszteség részleges ellentételezését szolgálja – állítja a MOL közleménye, aminek értelmében az üzemanyagok ára 0,30–2,30 forinttal nőtt. Legdrágább a 98-as benzin, ára literenként 101,90 forint, a 92-es benzin pedig 100,90 forint lett. A két ólmozatlan maradt 100 alatt: a 95-ös 96,60-ba, a 91-es 95,90-be kerül. A gázolaj ára nem változott: 81,90 forint literenként.

2005. 
Nem hiszek a földöntúli pokolban. Mert a pokol az, ahol most vagyunk: az emberi szenvedés kimeríthetetlen tárháza. Hát el lehet képzelni rettenetesebbet a gázkamráknál? A háborúknál? Az ártatlan gyerekek legyilkolásánál? Az én hitem szerint földi létünk azt a célt szolgálja, hogy lelkünk nemesedjen. És mindenkinek megadatik a lehetőség, hogy az általunk ismert dimenziókból kiszabadulva, esetleg újabb testi alakot öltve tudjunk tovább fejlődni halálunk után is.
(Papp Lajos szívsebész)
 

Ezek is érdekelhetnek