'Túl sokat képzel ez a plébános' - Így mártotta be a negyedik szomszéd

Ezt írtuk... (június negyedik hetében) a Szabad Föld 10, 20, 20, 40, 50 és 60 évvel ezelőtti számaiban.

Ország-világSZF-ajánló2015. 07. 02. csütörtök2015. 07. 02.
'Túl sokat képzel ez a plébános' - Így mártotta be a negyedik szomszéd

1955.  
Mire kell a hittanpénz Kulhai plébánosnak? – merthogy külön fizetést kér a hittan oktatásáért. Csank Istvánné, aki negyedik szomszédja a plébániahivatalnak, panaszkodik így: „Túl sokat képzel ez a plébános, azt beszéli, hogy örüljön mindenki, ha hittanra járhat a gyereke. Ezért követeli a pénzt. Úgy látszik, nem tud miből részegeskedni, hiszen a környék minden kulákja az ő borát issza”. Sokan erősítik meg Csankné szavait, sőt azt is hozzáteszik, hogy a közös borozgatások közben gondolják ki, milyen módon lehetne ártani a becsületes emberek munkálkodásának. Kulhai plébánosnak egy jó szava sincs a béke mellett, azt mondja, erre nem kapott engedélyt a szentatyától.

1965. 
Drixler Jakab 1961 nyarán rokonlátogatáson járt Nyugat-Németországban. Kinttartózkodása alatt a nyugatnémet hírszerzők beszervezték a Magyar Népköztársaság elleni kémkedésre. Azt a feladatot kapta, hogy küldjön kémjelentéseket katonai objektumokról. Kémfelszereléssel is ellátták, tevékenységéért havi 200 márkát ígértek. Hazajövetele után a kémkedésbe bevonta munkatársát, H. Varga Zoltánt is, együtt több katonai objektumról titkosírással készült jelentést küldtek. A katonai bíróság Drixlert 8, H. Vargát 5 évi szabadságvesztésre és teljes vagyonelkobzásra ítélte.

1975.  
Írjunk együtt újságot! Ugyan naponta bőségesen merítünk az olvasói vélemények rengetegéből, de most egy új lehetőséget kínálunk. Havonta egyszer három kérdésre kérünk írásbeli választ az olvasótól. Az első három kérdés a következő. 1. Hogyan tevékenykedik önöknél a pávakör? 2. Munkás voltam Veres Péterrel. (Olyanok visszaemlékezéseit várjuk, akik a nagy írót mint fizikai munkást ismerték meg.) 3. Vannak-e komoly magánkönyvtárak községükben?

1985. 
Végre elkelt Törőcsik András: a francia Montpellier csapatához szegődik. Az a Törőcsik, aki úgy robbant be a magyar fociba, mint a sportág fenoménja. Ezrek csak miatta jártak a meccsekre. Akkoriban – mesélik – egymillió dollárt is adott volna érte a Barcelona, de Törőt nem engedték. Aztán karrierje megbicsaklott, most úgy tűnik, hogy az Újpest örülhet az érte kapott 150 ezer dollárnak is. A francia másodosztályban akadt rá vevő.

1995.  
Nemrég ólommérgezésben meghalt egy 15 hónapos kislány, szülei akkumulátorok felolvasztásával foglalkoznak. Az ország szörnyülködött, de vajon érdekelt volna valakit is ez a nyomor, ha a baba csak megbetegszik, és nem hal meg? Naponta látunk koldusokat: a szemetünk még le se ér a konténer aljára, máris kutatnak benne, a dögtemetőkben összeverekednek a húsért, telente műanyag dobozokkal fűtenek. Kit izgat mindez? Széttárjuk a kezünket, hogy hát ez van, ez a magyar valóság.

2005. 
Egy kanadai tudós szerint saját módszerével mérni tudja a madarak intelligenciáját. Állítja: a varjak és a szajkók a szárnyasok elmebajnokai, utánuk következnek a sólymok, a gémek és a harkályok. Meglepő, de a papagájok lemaradtak a versenyben. Ugyanakkor hihetetlen megfigyeléseket tett kutatásai során: a Zimbabwében dúló háborúk idején a keselyűk a szögesdrót tetejére ültek, arra várva, hogy az óvatlan gazellák rátévedjenek az aknamezőre.
 

Ezek is érdekelhetnek