Érkezik a banki elszámolás

A forinthitelesek várhatják a postást: augusztus elsejétől kezdik kiküldeni a bankok az elszámolásokat, de kapnak ilyet a ténylegesen devizában törlesztők is.

Ország-világPE2015. 07. 27. hétfő2015. 07. 27.
Érkezik a banki elszámolás

A visszafizetendő összeg várhatóan kevesebb lesz, mint a devizahitelesek esetében, ezúttal ugyanis nincs árfolyamrés-elszámolás, jelentette be Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője. Az április végi adatok szerint 3,5 millió forintban törlesztett hitelszerződést érint az elszámolási kötelezettség, s mintegy 16 900 hitelt fizetnek ténylegesen devizában. A  visszajáró összeg nagysága attól függ, milyen mértékű az egyoldalú, tisztességtelennek minősülő kamat-, díj- és költségemelés.

A forinthiteleknél viszonylag magas az alacsonyabb összegű, rövidebb futamidejű kölcsönök aránya, itt nem emeltek kamatot, ezért nincs elszámolandó összeg. Bár 26 pénzügyi szolgáltató pert indított azért, hogy bizonyítsa, szerződéseik tisztességesek voltak, ám a pereket elbukták, így valamennyi intézménynél elindulhat az elszámolás. Az ügyfeleknek névre szóló, tértivevényes levelet hoz a postás. Panaszaikkal a kézhezvétel után 30 napig élhetnek az adósok.

Ezek is érdekelhetnek