Már csak rossz emlék az az öt évvel ezelőtti éjszaka

Kalandos ikonok. - Újraszentelték a székesfehérvári szerb ortodox templomot, amelynek falain ismét a helyükre kerültek az ikonok. A szentképeket öt évvel ezelőtt lopták el.

Ország-világK. F.2015. 07. 14. kedd2015. 07. 14.
Már csak rossz emlék az az öt évvel ezelőtti éjszaka

Püspöki szent liturgiával emlékeztek július első vasárnapján Fejér megye székhelyén a templom védőszentjére, Keresztelő Szent Jánosra, azaz Szent Ivánra. Lukijan Pantelics püspök a szentmise végén újraszentelte a templomot és a 21 felújított ikont. A sok tízmillió forintra tartott, de igazából felbecsülhetetlen értékű szentképeket 2009 májusának egyik éjszakáján vitték magukkal a betörők. Sikerüknek nem örülhettek sokáig, mert egy hónappal később elfogták őket, ám akkorra a képek nagy részét már eladták. A Nemzeti Nyomozó Iroda nem adta fel, és munkatársaik végül egy seregélyesi férfinál megtalálták az ellopott ikonokat (egyéb műkincsek mellett). A kegytárgyakat a rendőrség tavaly április 1-jén visszaszolgáltatta a jogos tulajdonosnak, amely restaurálásuk mellett döntött. A felújítás mostanáig tartott, majd az ikonok biztonságos vitrinekben kerültek ismét a templom falára, s bár tolvaj ellen nincs kerítés, ez az intézkedés letörheti a rablók vállalkozó kedvét.

A műkincsrablások, ha nem is mindennaposak, de nem példátlanok hazánkban. A kegytárgyak pedig különösen kedvelt árunak számítanak a műkincskereskedelem feketepiacán. Vizsolyi bibliát kétszer is loptak az utóbbi években (2002-ben és 2009-ben) – e bibliákból mindössze húsz maradt meg hazánkban s még harmincegy külföldön. Mindkettő megkerült. 2009 novemberében mintegy 50 millió forint értékű ikont, ezüst kegytárgyakat, misekönyveket vittek el betörők az egri Szent Miklós szerb ortodox templomból. A tetteseket négy nap múlva elfogták. 2009 júniusában a Komárom-Esztergom megyei Császár templomából loptak el öt oltárképet, több freskót is megsértve – a tettesek ugyanazok, akik a most újraszentelt ikonokat is eltulajdonították. E felsorolás korántsem teljes – sajnos a műkincsek megfelelő védelmére nem mindig futja a tulajdonos zsebéből.

Ezek is érdekelhetnek