Randalírozó meggyszedők - így látják a helyzetet az idénymunkások és a cég vezetője

NEM JÓ IDŐK JÁRNAK a meggyesekre idén. Nem elég, hogy az átvételi árak a béka fenekét súrolják, a gyümölcsszedők viselkedése is hagy kívánnivalót maga után. Legalábbis a Siófokhoz tartozó Balatonszéplak lakói szerint bizonyosan.

Ország-világHardi Péter2015. 07. 11. szombat2015. 07. 11.

Kép: Kecskemét, 2008 július 04. Meggyszedés Kecskeméten a Bács Zöldért egyik ültetvényén. Fotó: Ujvári Sándor

Randalírozó meggyszedők - így látják a helyzetet az idénymunkások és a cég vezetője
Kecskemét, 2008 július 04. Meggyszedés Kecskeméten a Bács Zöldért egyik ültetvényén. Fotó: Ujvári Sándor

Hangoskodnak, randalíroznak, verekszenek, de már vér is folyt a Balatonszéplakon lévő szállásukon – háborognak a helybeliek az idénymunkások viselkedése miatt. Ez pedig tarthatatlan, hiszen tavasztól őszig, vagyis a gyümölcsszedési szezon teljes időtartama alatt zavarják a településen élők nyugalmát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, elsősorban Ózdról és környékéről érkezettek. A Balaton- partiak a helyzet rendezése érdekében aláírások gyűjtésébe kezdtek: kérik az önkormányzatot, hogy üljenek le a vállalkozóval, és a tárgyalások során képviseljék a választópolgárok érdekeit.  

Hogy egytől egyig nem Grál-lovagok módjára viselkednek a meggyszedő brigád tagjai, azt információnk szerint maguk a munkavállalók sem vitatják. Ahol azonban ennyi ember van napról napra összezárva, ott mindig előfordulnak konfliktusok, adják a helyzet magyarázatát.  

A környékről lehetetlen elegendő idénymunkást összeszedni, nyilatkozta lapunknak Volenszky Tamás, a Siófoki Gyümölcstermesztő Zrt. ügyvezető igazgatója. A mezőgazdasági vállalkozók helyzete ebből a szempontból egyébként hasonlít a vendéglátósokéra, akik szintén munkaerőhiánnyal küszködnek. Ezért kényszerülnek a távoli vidékekről számukra kiközvetített munkavállalókkal dolgoztatni, közöttük pedig mindig akadhat alkalmatlan – akit azonnal hazaküldenek. Ettől függetlenül, az ügyvezető szívesen leül megbeszélni a problémát a siófoki önkormányzat illetékeseivel, valamint az aláírókkal. Hivatalos megkeresést azonban eddig nem kapott. 

Természetesen kerestük az önkormányzatot is, hogy az ottaniak véleményét kérdezzük a kialakult konfliktusról. Válaszuk lapzártánkig nem érkezett meg.

Ezek is érdekelhetnek