Az orosz medve nyújtózik - Japán hevesen tiltakozik

Oroszország a maga 17 millió négyzetkilométeres területével a világ legnagyobb országa – mégis úgy gondolta, hogy 50 ezer négyzetkilométerrel meg kell növelnie önmagát, az Ohotszki-tenger területén.

Ország-világMunkatársunktól2015. 08. 29. szombat2015. 08. 29.
Az orosz medve nyújtózik - Japán hevesen tiltakozik

Pontosabban a tenger fenekén. A tengerjog alapján minden országnak kizárólagos joga van minden gazdasági tevékenység folytatására a partjától számított 200 tengeri mérföldön (mintegy 370 kilométeren) belül – e határon túl a tengerek nemzetközi vizeknek számítanak. Hacsak nem sikerül egy jogi kiskapun keresztül újabb 150 mérföldes sávra szert tenni: ha sikerül bizonyítani, hogy az úgynevezett kontinentális talapzat túlnyúlik a 200 mérföldön, meg lehet kaparintani a pluszterületet is.

Japán azonban – amely a Szovjetunióval sosem kötött békeszerződést – hevesen tiltakozik az orosz gesztus ellen, amelyet egyébként az ENSZ jóváhagyott. A felkelő nap országa ugyanis egyhangúan igényt tart az Ohotszki-tengerben lévő Kuril-szigetekre, az új orosz terület pedig ezek felségterületéhez tartozik. Tokióban behívatták az orosz nagykövetet és lemondták a következő moszkvai látogatást. Holott a szigetek nem is kellenek senkinek. A kontinentális talapzat alatti kőolaj viszont mindenkinek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek