A pilóták azonnal meghaltak, az utasok rögtön elvesztették eszméletüket - Felelőst nem neveztek meg

Lezárult az a 15 hónapon át tartó, nemzetközi légügyi szakértők bevonásával zajló vizsgálat, amely a Kelet-Ukrajna fölött tavaly nyáron lelőtt maláj gép balesetének körülményeit volt hivatott feltárni.

Ország-világM. M.2015. 10. 17. szombat2015. 10. 17.
A pilóták azonnal meghaltak, az utasok rögtön elvesztették eszméletüket - Felelőst nem neveztek meg

A Holland Biztonsági Iroda (OVV) jelentése szerint egy Buk típusú föld-levegő rakéta találta el a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing–777-es járatát, 298 emberrel a fedélzetén, 2014. július 17-én. A szakértők a Bukból származó repeszdarabokat találtak a személyzet tagjainak holttestében. A rakéta kilövésének helyét egy 320 négyzetkilométeres területre szűkítették le, a pontos helymeghatározáshoz még újabb vizsgálatokra van szükség.

A sajtótájékoztatón a hozzátartozóknak levetítettek egy animációt, amelyben rekonstruálták a gép lelövését. Ebből kiderült, hogy a rakéta robbanása először a pilótafülkét érte el, amely aztán leszakadt a gép többi részéről. A vizsgálat szerint a fedélzeten utazók nem szenvedtek, a pilóták azonnal meghaltak, az utasok pedig rögtön elvesztették az eszméletüket.

A testület teljes bizonyossággal kizárta azt, amivel több szakadár vezető vádolta az ukrán vezetést, hogy egy vadászgép lőtte volna le az utasszállítót. A jelentés szerint viszont le kellett volna zárni a légteret a civil gépek elől Kelet-Ukrajna felett. A lelőtt gépen kívül három másik utasszállító is volt a közelben, összesen pedig 160 repülő szállt el az ukrán háborús terület felett aznap. A dokumentum nem nevezett meg felelősöket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek