Adózási kisokos

Megőrült a nyáron az ingatlanpiac, az albérletárak 20-25 százalékkal emelkedtek. Az adóhatóság is sűrűn ellenőrzi, hogy a lakástulajdonos vajon megfelelően adózik-e a lakáskiadás után.

Ország-világ(hgy)2015. 12. 05. szombat2015. 12. 05.
Adózási kisokos

Tudni érdemes, hogy a bérbeadásából származó jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, mely az összevont adóalap részét képezi, s a személyi jövedelemadóval együtt kell bevallani. Vagy 10 százalék költséghányad alkalmazható, vagy tételes költségelszámolással történik a jövedelem kiszámolása. Bevételnek minősül a bérlő által fizetett bérleti díj és az általa megtérített közüzemi díjak is.

A 10 százalék költséghányad alkalmazása azt jelenti, hogy a bevétel 90 százaléka után kell megfizetni a személyi jövedelemadót. A tételes költségelszámolás választása esetén a bevételből a számlával igazolt kiadásokat és az értékcsökkenés összegét is le lehet vonni. A jövedelem után a szokásos 16 százalékos szja-szintet kell befizetni. Sokan szem elől tévesztik, hogy az albérleti bevétel után év közben adóelőleget is kötelező fizetni, mégpedig negyedévenként, a tárgynegyedévet követő hónap 12. napjáig. Sokan azt sem tudják, hogy ha az éves bevétel több mint egymillió forint, akkor a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás is terheli a teljes jövedelmet, de csak legfeljebb 450 ezer forint összegig.