Csoportunkban mindenki örül a másiknak. Mi is az ellenfeleknek – ők is nekünk

A labdarúgó Európa-bajnokság története alig több egy fél emberöltőnél. Az első kontinensviadalt 1968-ban rendezték, egészen más lebonyolítási rendszer szerint – mindenki otthon selejtezett –, a döntőt Rómában vívták, méghozzá az olaszok és a jugoszlávok.

Ország-világPalágyi Béla2015. 12. 18. péntek2015. 12. 18.

Kép: Representatives of teams drawn in group F (L-R) Iceland's Swedish coach Lars Lagerback, Iceland's assistant coach Heimir Hallgrimsson, Austria's Swiss coach Marcel Koller, Hungary's German coach Bernd Storck and Portugal's coach Fernando Santos pose after the final draw of the UEFA Euro 2016 football tournament in Paris on December 12, 2015. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE / AFP / LIONEL BONAVENTURE, Fotó: LIONEL BONAVENTURE

588391597
Representatives of teams drawn in group F (L-R) Iceland's Swedish coach Lars Lagerback, Iceland's assistant coach Heimir Hallgrimsson, Austria's Swiss coach Marcel Koller, Hungary's German coach Bernd Storck and Portugal's coach Fernando Santos pose after the final draw of the UEFA Euro 2016 football tournament in Paris on December 12, 2015. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE / AFP / LIONEL BONAVENTURE
Fotó: LIONEL BONAVENTURE

A hazai pálya annyira lejtett, hogy a jugók belátták: a bíró, a svájci Gottfried Dienst esélyt sem ad nekik a győzelemre. Az első mérkőzés 1-1-re végződött, aztán a visszavágón az olaszok győztek 2-0-ra – többek között Riva lesgóljával… Ebben az évben nyerte Dunai Antal az Ezüstcipőt, mint Európa második legjobb gólvágója, az első a portugál Eusebió lett. 
Négy év múlva, 1972-ben, a második Eb-n az első helyekért Németország, Belgium, a Szovjetunió és Magyarország  játszott a gyászos emlékű brüsszeli Heysel stadionban. Csodafutballal nyertek Beckenbauerék, mi „természetesen” kikaptunk 1-0-ra a Szovjetuniótól, majd 1-2-re a belgáktól – de az akkori negyedik hellyel most is kiegyeznénk. Ez volt ugyanis a búcsúnk az európai porondtól.

Jövőre azonban, negyvennégy év után ismét jövünk! Válogatottunk kalandos úton, Norvégia kétszeri legyőzésével, a pótselejtezők útján kijutott a franciaországi kontinensviadalra, ahol immár a korábbi lebonyolítási rendre rá sem lehet ismerni.

Most 24 csapat játszik a bajnoki trófeáért, kereken egy hónapon át, június 10-től július 10-ig. A nyitány Franciaország– Románia, Párizs, Saint Denis stadion, 21 óra. A döntő ugyanitt, július 10-én, 21 órakor.

Szombaton kiderült, hogy Ausztria, Izland és Portugália lesz a három csapat, akikkel megmérkőzünk, méghozzá a következőn sorrendben: június 14-én, 18 órakor, Bordeaux-ban Ausztria–Magyarország, június 18-án, 18 órakor, Marseille-ben Izland–Magyarország, június 22-én, 18 órakor, Lyonban Magyarország–Portugália.

Milyen különös a sors szeszélye: ez az a csoport, ahol mindenki örül a másiknak. Mi is az ellenfeleknek – ők is nekünk. Hogy aztán ebből a nagy közös örömből mi jön ki, az a pályán kiderül. A végén ugyanis csak a két továbbjutó csapat örülhet…

Ezek is érdekelhetnek