Halál az utakon

A közlekedési baleset a leggyakoribb halálokok sorában szerepel: évente több mint 1,2 millió ember veszti életét, és több millióan sérülnek meg közlekedési balesetben világszerte.

Ország-világB. H.2015. 12. 02. szerda2015. 12. 02.
Halál az utakon

A KSH adatai szerint 2014-ben Magyarországon csaknem tizenhatezer személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt, ebből több mint hatszázan vesztették életüket. Az esetek nagy többségében (92 százalékban) a járművezetők vétettek a szabályok ellen, a gyalogosok, az utasok, vagy a jármű műszaki hibája, a pályahiba elenyésző.

Pedig némi odafigyeléssel is tehetünk azért, hogy megelőzzük az esetleges közlekedési baleseteket. Kerüljük a mobiltelefon használatát, egy tanulmány szerint a 17–24 éves autóvezetőknél a balesetek legfőbb kiváltó oka e kütyük nyomkodása. A rádió és a CD állítgatása, az evés, ivás és dohányzás mind olyan tényező, amely elveszi figyelmünket a vezetésről. Érdemes az autó elindítása előtt bekapcsolni az ablaktörlőt, beállítani az ülést és a biztonsági övet. És csak azért, mert a napellenzőben van egy kis kozmetikai tükör, még nem kellene a teljes fürdőszobai készülődést az autóban elvégeznünk – a nyakkendőkötéstől az ékszerfelvételen át a fésülködésig.

Ezek is érdekelhetnek