Pótolhatatlan veszteség - Benkó Sándor emlékére

Ilyen, amikor a sors felülírja egy újság szerkesztését.

Ország-világMunkatársunktól2015. 12. 31. csütörtök2015. 12. 31.

Kép: MSZP - SZDSZ kamp‡nyz‡r— V‡rosliget Benk— S‡ndor muzsikus 2002. 04. 19. Fot—: Habik Csaba

Pótolhatatlan veszteség - Benkó Sándor emlékére
MSZP - SZDSZ kamp‡nyz‡r— V‡rosliget Benk— S‡ndor muzsikus 2002. 04. 19. Fot—: Habik Csaba

Karácsonyi számunkban felhívtuk a figyelmet egy január eleji jótékonysági koncertre, amelyen neves művészek lépnek fel a gyógyíthatatlan betegek ápolásával foglalkozó Magyar Hospice Alapítvány javára. Az egyik fellépő a Benkó Dixieland lett volna.

Aztán, a lapzárta másnapján érkezett a szomorú hír: az együttes vezetője, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas klarinétos, Benkó Sándor 76 éves korában váratlanul elhunyt. Egyike volt azoknak a muzsikusoknak, akik zenei pályájukon mindent elértek, ugyanakkor civil foglalkozásukban is maradandót alkottak. Villamosmérnökként egyetemi oktató is volt, több nívódíjas szakmai könyv szerzője.

Az 1957-ben alakult Benkó Dixieland Bandnek nem kevesebb, mint 1800 professzionális felvétele van, köztük legalább 500 örökzöld dallam. Közel 11 ezer koncertet adtak, világsztárokkal dolgoztak együtt.

Benkó Sándor együttese legnagyobb diadalának azt tartotta, hogy sikerült eredeti formájában megőrizniük és világszínvonalon játszaniuk a tradicionális New Orleans-i dzsesszt. A híres klarinétos, jeles mérnök, kiváló ember halála a magyar kultúra pótolhatatlan vesztesége.

Ezek is érdekelhetnek