Viharos év vége

Súlyossá vált az árvízhelyzet Anglia és Wales északi részén a heves esőzések miatt. Ezt az országrészt az utóbbi időben harmadszor önti el az ár, de a mostani a legsúlyosabb. Emberek százait kellett kitelepíteni Észak-Angliában a rendkívül súlyossá vált árvízhelyzet miatt.

Ország-világMarkos Mária2015. 12. 31. csütörtök2015. 12. 31.

Kép: YORK, ENGLAND - DECEMBER 27: Members of Cleveland Mountain Rescue and soldiers from 2 Battalion The Duke of Lancasters Regiment assist members of the public as they are evacuated from the Queens Hotel in York city centre as the River Ouse floods on December 27, 2015 in York, England. Heavy rain over the Christmas period has caused severe flooding in parts of northern England, with homes and businesses in Yorkshire and Lancashire evacuated as water levels continue to rise in many parts. (Photo by Ian Forsyth/Getty Images), Fotó: Ian Forsyth

Severe Flooding Affects Northern England
YORK, ENGLAND - DECEMBER 27: Members of Cleveland Mountain Rescue and soldiers from 2 Battalion The Duke of Lancasters Regiment assist members of the public as they are evacuated from the Queens Hotel in York city centre as the River Ouse floods on December 27, 2015 in York, England. Heavy rain over the Christmas period has caused severe flooding in parts of northern England, with homes and businesses in Yorkshire and Lancashire evacuated as water levels continue to rise in many parts. (Photo by Ian Forsyth/Getty Images)
Fotó: Ian Forsyth

Manchester, Leeds és York több negyedét elöntötték a medrükből kilépett folyók. York fő folyója, az Ouse, amelynek átlagos vízszintje 90 centiméter, vasárnapra már öt méternél magasabban állt. Yorkshire megyében 3500 lakóingatlant öntött el az áradat vagy fenyeget az elöntés veszélye.

Több ponton a hadsereg alakulatai is bekapcsolódtak a mentési munkálatokba. 24 térségben a „vörös” riasztási szint van érvényben, amely közvetlen életveszélyre figyelmezteti a lakosságot. Múlt vasárnap ülésezett a brit kormány rendkívüli helyzetek idején összehívott tanácskozó testülete, a COBRA.

David Cameron miniszterelnök a BBC-nek nyilatkozva „hihetetlenül súlyosnak” nevezte az észak-angliai árvízhelyzetet, és közölte, hogy a kormány minden lehetséges segítséget megad az érintett térségeknek. Nagy-Britannia az elmúlt száz év legmelegebb, egyben legcsapadékosabb decemberét hagyta a háta mögött. A további kilátásokat rontja, hogy a rendkívül enyhe telet egymást követő atlanti viharok kísérik, csapadékrekordokkal. Ezek együttes hatása okozta a korábban soha nem tapasztalt súlyosságú árvízhelyzetet.

A hetek óta tartó, visszatérő áradások az előzetes becslések szerint eddig legalább 500 millió fontnyi (215 milliárd forint) kárt okoztak.

 

Erdőtüzek pusztítanak Spanyolország északi részén.
Az erdőtüzek oka a hatóságok szerint az ilyenkor szokásosnál magasabb hőmérséklet, az alacsony relatív páratartalom, a szeles időjárás és az, hogy hetek óta nem esett az eső ezeken a területeken. Kantábria tartományban 25 különböző helyszínen lángol az erdő. A térségben élőket nem fenyegeti veszély, mert az erdőtüzek magasan fekvő, a lakott területektől távol eső övezetet sújtanak. Csakúgy, mint Asztúria tartományban, ahol a hegyekben 14 helyen ég az erdő.

 

Negyvenháromra nőtt az egyesült államokbeli ítéletidő halottainak száma lapzártánkig.
Tornádó pusztított és a sok eső áradást okozott Új-Mexikóban, Texasban, Oklahomában, Illinoisban, Mississippiben, Missouriban, Tennessee-ben, Louisianában, Arkansasban és Alabamában. A helyzet a Texas állambeli Dallasban a legsúlyosabb, ahol a külvárosokon több tornádó söpört végig. Garlandban és Collinban 11-en haltak meg. Texas egyes részein a szél ereje elérte az óránkénti 322 kilométeres sebességet. Ezernél több épület dőlt romba vagy rongálódott meg. Több közigazgatási körzetben éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, hogy megakadályozzák a fosztogatásokat.

Ezek is érdekelhetnek