Forralt boros fogadtatás

Görömböly egykor önálló község volt Miskolc déli határán, 1950-ben csatolták a megyeszékhelyhez, de a város részeként is megőrizte falusias jellegét. Pincesorán több mint 500, ma is működő borospince van, és ez az adottság immár hatodik éve ad alkalmat az ünneplésre. Január 15–17. között a Görömbölyi Borbarátok Hagyományőrző Egyesülete szervezésében gasztronómiai és kulturális eseménysorozatot tartanak, amelyen jelentős szerep jut a tepertőnek is.

Ország-világKoppány György2016. 01. 15. péntek2016. 01. 15.
Forralt boros fogadtatás

Már pénteken délután zenés felvonulás, hívogató és toborzó indul a település utcáin, ekkor nyílik a festmények és a népművészeti hímzett ruhák kiállítása. Szombaton az ünnepélyes megnyitó mellett startol a forraltbor-verseny; minden résztvevő 5-5 liter fehér-, illetve vörösbort kap, amelyet a saját ötlete szerint ízesít. Délben tartják az ökumenikus Vince-napi vesszőszentelést. Ebédidőre készül a Leves Gasztroműhely bemutatója keretében a forraltbor- és különlegességként a tepertőleves. Délután fellépnek a helyi óvodások, a népdalkör, a tapolcai vegyes kórus.

Ekkor hirdetik ki a forraltbor-verseny eredményét is. A talpalávalót az Emődi Tehéntánc zenekar húzza. Vasárnap délután a görömbölyi pincesoron nyitott pincék hívogatják a vendégeket. Megtekinthető itt több egyedülálló érdekesség, köztük a Ruszin pince emlékhely, amely a kisebbségi szláv népcsoport hagyományait őrzi, és a görög katolikus egyház pincekápolnája is.

Ezek is érdekelhetnek