Hozzávalók: 1 liter szénpor, tésztalé, híg kovász, burgonyából készített csiriz, másfél deci víz...

Ezt írtuk... (január második hetében) a Szabad Föld 10, 20, 30, 40, 50 és 60 és 70 évvel ezelőtti számaiban.

Ország-világSZF-ajánló2016. 01. 14. csütörtök2016. 01. 14.
Hozzávalók: 1 liter szénpor,  tésztalé, híg kovász, burgonyából készített csiriz, másfél deci víz...

1946. 
Úri társaságokban sokszor hallja az ember: úgysem tart ez sokáig. Panaszkodnak, sápítoznak, elmondják, kit milyen sérelem ért, aztán felcsillan a szemük és megjegyzik, hogy: „így volt ez a múlt háború után is”. A régi rendszer urai reménykednek és valami csodára várnak. Arra, hogy eljöjjön az ő idejük. Hát, jó urak, abban egyetértünk, hogy nem tarthat sokáig ez a tűrhetetlen állapot. Nem tűrhetjük tovább, hogy a régi rendszer emberei lázítsanak, prédikáljanak, uszítsanak! Haladnunk kell végre. De nem hátra, a reakció útján, hanem előre, a reakció elleni harc útján, a parasztok, munkások boldogulásának útján.

1956.   
Egy tehenészetéről híres dunántúli téesz a napokban egy hatalmas festményt vásárolt, amely legelő teheneket ábrázol. Az öreg állatgondozó, Gyurik Pista bácsi húzogatta a száját: „Fáin egy kép ez, különösen a keretje. Csak mintha a kép csinálója összetévesztette volna a tehénistállót a juhhodállyal, merthogy juhok ezek inkább, nem tehenek.” A képet 1456 forintért vették, állami üzlet papírjával szállította Budapestről egy szemfüles ügynök. De vajon hogyan kerülhet eladásra egy ilyen giccs, amelynek a kerete többet ér, mint a kép?

1966. 
A téli fűtési szezonban tetemes mennyiségű szénpor gyűlik össze a pincékben. Sokan nem bajlódnak ezzel, hanem kidobják, holott némi ügyességgel gazdaságos tüzelőanyag lehet: tésztalével, híg kovásszal, burgonyából készített csirizzel brikettet is készíthetünk belőle. Egy liter szénporhoz adjunk egy deci ragasztóanyagot és másfél deci vizet. Összekeverjük, majd egy virágcserépbe borítjuk, bedöngöljük, utána kiborítjuk a kész brikettet. Ha megszáradt, nagyszerűen el lehet tüzelni.

1976. 
Több mint 160 ezer igénylő vár új személygépkocsira, s a számuk napról napra nő. Az idén azonban csak 70-75 ezer új gépkocsi érkezik. A hírek szerint egyetlen tőkés országból sem hoznak be autót, továbbra is a szocialista országokból vásárolunk. Miközben például a Moszkvics is hiányzik a listáról, változatlanul érkeznek a Zsigulik, a Zaporozsecek, a Trabantok, a Wartburgok, a Skodák, a Daciák. Az idei év újdonsága a 126-os kis Polski, amelyből kétezer darab érkezik; vélhetően a Trabantra és a Wartburgra várók igényelhetik típusmódosítással az átírást.

1986. 
Pontosan egy évvel ezelőtt: 1985. december 27-én, a Bécs melletti schwechati repülőtéren magyar előadóművészek indultak Izraelbe vendégszereplésre, amikor a beszállócsarnokban arabok géppisztollyal kezdték lőni az utasokat. Szerencsére Ambrus Kyrit elkerülték a golyók, most, egy év múltán arról érdeklődünk, hogy van, mit csinál? „Mostanában nem kényeztetnek el az újságírók látogatásai. Pályatársaim közül sokan: Toldy Mari, Bakacsi Béla, Izsmán Nelly, Magay Klemi – úgy látszik, kimentünk a divatból.”

1996.  
A Nemzetközi Valutaalap közleménye szerint tudomásul vették, hogy január elsejei hatállyal a magyar kormány kinyilvánította a forint szabad átválthatóságát, ezzel a magyar fizetőeszköz konvertibilis lett, 113. konvertibilis valutaként a világban.

2006. 
A rendőrség ötvenmilliós csalás miatt nyomoz Csongrád és Hajdú-Bihar megyében. A gyanú szerint az egyetemeken és a főiskolákon tanuló fiatalok írásbeli jelentkezésükben cigánynak kiadva magukat, csalással jutottak ösztöndíjhoz. A szegedi egyetemről például háromszáz kérelem futott be, amelyeket az Országos Cigány Önkormányzat egyik tisztviselője ellenőrzés nélkül alá is írt. Azt mondja, hogy a jelentkezőknek nem kell igazolni cigány származását, és senkinek sincs joga ellenőrizni vagy megkérdőjelezni az illető származását. „Akkor is hinnem kell neki, ha hófehér a bőre, szőke és kék szemű.”
 

Ezek is érdekelhetnek