Utolsó pillanat - Füstbe ment dollármilliók - 11 éves gyerek ment csődbe - Hírmorzsák

Hírmorzsák a Szabad Föld 2016. 3. számának Külvilág rovatában.

Ország-világMunkatársunktól2016. 01. 15. péntek2016. 01. 15.
Utolsó pillanat - Füstbe ment dollármilliók - 11 éves gyerek ment csődbe - Hírmorzsák

UTOLSÓ PILLANATBAN
Egy olasz gyár alkalmazottai váratlan karácsonyi ajándékot kaptak a júniusban elhunyt tulajdonostól. Összesen 1,5 millió eurót (475 millió forintot), fejenként 3 millió forintnak megfelelő összeget hagyott dolgozóira Piero Macchi. A borosüvegekhez dugókat és címkéket gyártó Enoplastic alapítója 87 éves korában bekövetkezett halála előtt nem sokkal változtatta meg végrendeletét úgy, hogy vagyonából az olasz Alpokban fekvő gyár 250 alkalmazottja is részesüljön.

FÜSTBE MENT
Két, egyenként 900 kilós bombát dobtak az Iszlám Állam egyik moszuli rejtekhelyére, ahol a terrorszervezet több millió dollár értékű készpénzt tárolt. A lebombázott épületben az IS az olajkereskedelemből, rablásokból, védelmi pénzekből származó bevételeit tartotta. A műveletet nehezítette, hogy az épület civilek által lakott házak között áll az iraki városban. E mostani kár elenyésző, ugyanis becslések szerint az Iszlám Állam éves bevétele nagyjából 2,9 milliárd dollár.

11 éves
kisfiú kért magáncsődöt Lengyelországban tavaly, aki azért választotta ezt a megoldást, mert örökölt, mégpedig adósságokat. Ő a legfiatalabb lengyel, aki magáncsődbe menekült. A csődbe ment magánemberek átlagéletkora egyébként 49 év volt. A legidősebb magáncsődös lengyel egy 86 éves nő.

ÉHEZŐK VIADALA
Két síita és két szunnita többségű település esett fogságba a szíriai polgárháborúban a kormánypárti és az ellenzéki erők harcában, lakóik pedig éhezni kezdtek. A kiszivárgó információk szerint az emberek nagy része leveleket és füvet eszik, mivel egy kiló rizs átszámítva már több mint 70 ezer forintba kerül a feketepiacon. Ingadozik az áram- és telefonszolgáltatás is ezeken a településeken.

CSALÁS ÉS ÁMÍTÁS
Sikkasztás vádjával áll a bíróság előtt a spanyol trónutódlási rendben hatodik helyen álló Krisztina hercegnő, és az ügyészség nyolcéves börtönbüntetést kér ellene. A vád szerint egy nonprofit sportalapítványon keresztül nyúlták le és próbálták tisztára mosni a közpénzeket, összesen több mint 6 millió euró értékben, mindebből ő személyes célokra is költött.

Ezek is érdekelhetnek