Véget nem érő történet

LÉTEZIK EGY KARITATÍV CÉLOKAT és oktatási feladatokat is ellátó civil szervezet Budapesten, ami a Royal szállóban szerveződött, s amely két éve már tagdíjat sem szed, mégis fennmaradt: az É.T.E.K. Klub. Elnöke Meskál Tibor, akit már az Év Gasztronómusának is megválasztottak.

Ország-világSzabó Zoltán Attila2016. 01. 28. csütörtök2016. 01. 28.

Kép: Corinthia Budapest Grand hotel royal Meskál Tibor ügyeletes igazgató vendéglátás szálloda 2016 01 15 Fotó. Kállai Márton

Véget nem érő történet
Corinthia Budapest Grand hotel royal Meskál Tibor ügyeletes igazgató vendéglátás szálloda 2016 01 15 Fotó. Kállai Márton

Egyszemélyes intézmény Meskál Tibor: az idén 120 éves Royal szálloda lelke, a patinás pesti palota historikusa, a 16 éves É.T.E.K. Klub motorja. Természetesen a Royalban – a mai Corinthia Hotel Budapestben – fogad. A hetvenhárom éves, makulátlanul elegáns éttermi mester először személyes történetéről mesél: „első éves pincértanulóként” kezdte pályáját, s mivel a Grand Hotel Royalban bizonyított, hamar az NDK-ban, az Operncaféban találta magát. Kelet-Berlinből már szobapincéri rangban került vissza a Lenin körútra. De nem maradt sokáig, Opatija és Róma érintésével Melbourne-ben kötött ki, majd Sydney következett – 1973-ban a hírneves operaház nyitóvacsoráján főpincérként tüsténkedett többek közt II. Erzsébet angol királynő asztala mellett. A világjárással 1996-ban hagyott fel, hazatérése után visszahúzta szíve a Royalba.

Az É.T.E.K. Klubról megtudom: igen sokoldalú. Szakmai fórumokat, versenyeket szerveznek, zsűriznek, képzéssel és továbbképzéssel támogatják és pályára segítik a fiatal szakembereket, karitatív tevékenységükkel támogatják a rászoruló, idős, beteg szakembereket. És nemcsak az elittel törődnek: ha valaki fél évet takarított a Royalban, már számolhat a felvételével.

– Nálunk a hagyományos karácsonyi ebéden egymás mellett ül az igazgató és a hordár. Mi nem engedjük el egymás kezét! – hangsúlyozza az É.T.E.K. elnöke. Rendszeresen látogatják a rászorulókat. Felmérik, ki miben szenved hiányt, és adakozásból segítenek. Már tagdíjuk sincs, mivel többeknek gondot okozott az évi 12 ezer forintos summa.

– Azonban a fiatalabbak, akiknek keresetük van, valamint azok, akik stabil háttérrel bírnak, sose feledkeznek meg a bajbajutottakról – állítja az elnök. – Évközben közös kirándulásokat szervezünk. Akit lehet, elcsábítok fröccsözni. A találkozásoknak az is a célja, hogy anekdotákkal, néhány kedves történettel életben tartsuk azok emlékét, akik már nincsenek közöttünk. Hetényi Károlyt, a Royal és a New York kávéház legendáját a halála előtti években szintén pártfogásukba vették. Hetente két-három alkalommal megebédeltették, rendszeresen látogatták, ilyenkor a jóféle borocska se hiányzott az asztaláról. Az É.T.E.K. egyik csapattagja úgy készít fejedelmi menüt egyikmásik kisnyugdíjas barátjuknak, hogy az ebéd elkészítése előtt elbeszélget az illető háziorvosával – hiszen tudnia kell, ki cukorbeteg vagy kit fogtak szigorú diétára. Ha pedig a végzet közbeszól, akkor is helytállnak: megesett, hogy egy elhunyt kolléga temetése előtt – élő rokon hiányában – Meskálék vették föl a kapcsolatot a pappal.


TUDTA-E, HOGY,,,
- a Royal szálloda Hársfa utcai felén valaha a Budapesti Kereskedelmi Egylet kórháza és szegényháza működött?
- hogy az épületben kapott helyet a főváros első mozipalotája, az 1915-ben nyílt Royal Apollo, a későbbi Vörös Csillag Filmszínház?
- hogy 1896-ban a francia kormány ajándékozta a Royalnak a millenniumra a négy évszakot ábrázoló kőfigurákat?

Ezek is érdekelhetnek