A 600 milliós beruházás befejeződött - A víz még büdös, ha folyik egyáltalán

Száraz csapok - Büdös a víz Tiszajenőn, a ló sem issza, de még mindig ez a szerencsésebb eset. A kellemetlenebb az, amikor egyáltalán nem folyik a csapból semmi. Márpedig az ilyesmi hetente akár 3-4-szer is előfordul a Jász-Nagykun- Szolnok megyei településen.

Ország-világHardi Péter2016. 02. 03. szerda2016. 02. 03.

Kép: Soltvadkert, 2014. január 13. Arzénmentes közkút. Arzánes víz a Kiskunságban. Fotó: Ujvári Sándor

A 600 milliós beruházás befejeződött - A víz még büdös, ha folyik egyáltalán
Soltvadkert, 2014. január 13. Arzénmentes közkút. Arzánes víz a Kiskunságban. Fotó: Ujvári Sándor

Valójában éppen a víz minőségét volt hivatva javítani az a 600 milliós beruházás, amely tavaly tavasszal indult, s őszre be is fejeződött, tudtuk meg Puskás Béla polgármestertől.

Hamar munka sosem jó, tartja a mondás, ám az elmúlt év végére már az utolsó utáni pillanatban volt az ország az előző ciklus uniós pénzeinek elkölthetőségét illetően.

Márpedig ez a beruházás is brüsszeli pénzből készült. Elméletileg be is fejeződött, a gyakorlatban azonban még maradt némi tennivaló. Nemcsak a szomszédos Tiszavárkony víztornyának a lebontása – még január végén is állt –, hanem a vízszolgáltatás minőségének a javítása.

Márpedig ez még hagy némi kívánnivalót maga után – amint azt a száraz csapok jelzik. A beruházás fontosságát egyébként senki sem vitatja, hiszen a település vizének arzéntartalma a megengedett érték többszörösét (literenként 37 mikrogramm) is meghaladta.

A beruházás túljutott a próbaüzemen, de a bosszantó hibák csak nem akarnak múlni. Amúgy könnyen orvosolható bakikról van szó, például a létrán fennakadt úszó miatt az érzékelő „nem tudott” arról, hogy a tartály kiürült, s után kellene tölteni.

A hibák elhárítása a beruházást elnyerő Aquaprofit Kft. feladata. Kiválasztásukhoz Tiszajenőnek vajmi kevés köze volt, a közbeszerzés maceráját az állam nagyvonalúan magára vállalta. A problémák okait firtató kérdésünkre, és főleg arra, hogy mikor lesz végre zavartalan a település vízellátása, január 26-i lapzártánkig nem kaptunk választ a cégtől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek