Alkudozás Szíria sorsáról - Csalóka remények, vádaskodások

Müncheni sárdobálás - Törékeny biztonság - Ideiglenes tűzszünet - A színfalak előtt. Részletek az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferenciáról.

Ország-világMarkos Mária2016. 02. 19. péntek2016. 02. 19.

Kép: A member of the Syrian pro-government forces sits on a concrete block painted in the colours of the national flag at the site of suicide bombings in the area of a revered Shiite shrine in the town of Sayyida Zeinab, on the outskirts of the capital Damascus, on January 31, 2016. / AFP / LOUAI BESHARA, Fotó: LOUAI BESHARA

Alkudozás Szíria sorsáról - Csalóka remények, vádaskodások
A member of the Syrian pro-government forces sits on a concrete block painted in the colours of the national flag at the site of suicide bombings in the area of a revered Shiite shrine in the town of Sayyida Zeinab, on the outskirts of the capital Damascus, on January 31, 2016. / AFP / LOUAI BESHARA
Fotó: LOUAI BESHARA

TÖRÉKENY BIZTONSÁG
Lezárult az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC). A tanácskozáson a hat éve tartó szíriai polgárháború és az Iszlám Állam (IÁ) elleni küzdelem, a vádaskodás és hárítás állt a középpontban. A Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) Münchenben tartott külügyminiszteri értekezletén megállapodás született a szíriai ellenségeskedések leállításáról. Ugyancsak megállapodtak abban, hogy az ENSZ keretében munkacsoportot alkotnak a humanitárius segélyek eljuttatására mindkét fél területére. A részleteket pénteken Genfben dolgozzák ki azzal a céllal, hogy már ezen a héten elkezdődhessenek a szállítások közúton és a levegőben.
 

IDEIGLENES TŰZSZÜNET
A Münchenben tető alá hozott megállapodás értelmében a harcok leállítását az egész országban a kormányerők és az úgynevezett mérsékelt ellenzék fegyveresei között egy héten belül, fokozatosan akarják elérni a nagyhatalmak. A tűzszünet nem vonatkozik az olyan terrorista csoportokra, mint az Iszlám Állam és az An-Nuszra Front. Oroszország egyelőre nem fejezi be a szélsőségesek ellen indított légi hadjáratát. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a maga részéről azt emelte ki, hogy Oroszországnak és az Egyesült Államok vezette szíriai koalíciónak egyaránt szándékában áll együttműködni katonai téren.


A SZÍNFALAK ELŐTT
Az Oroszországot képviselő Medvegyev kormányfő a Nyugatot hibáztatta a szíriai polgárháború elhúzódásáért is. Szergej Lavrov külügyminiszter 49 százalékra becsülte, hogy sikerül végrehajtani az ISSG találkozóján kötött megállapodást. Lavrov elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Nyugat a szíriai katonai műveletek leállítására akarja kényszeríteni Oroszországot, de a maga részére fenntartja a jogot a légicsapások folytatására. John Kerry amerikai külügyminiszter szerint viszont a béke esélyének megteremtéséhez az is kell, hogy Oroszország ne a legitim szíriai ellenzéket és a civil lakosságot bombázza. Az orosz fegyvereket más célok ellen kell fordítani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek