'Jó volna utánakeresni a józan észnek, hátha valahonnan megkerül…'

Ezt írtuk... (január negyedik hetében) a Szabad Föld 10, 20, 30, 40, 50 és 60 és 70 évvel ezelőtti számaiban.

Ország-világSZF-ajánló2016. 02. 04. csütörtök2016. 02. 04.
'Jó volna utánakeresni a józan észnek, hátha valahonnan megkerül…'

1946.
Hallom, hogy a parasztnak nincs ruhája és nincs szerszámja, mert nem ad a munkásság. Hallom, hogy a munkásnak nincs kenyere, zsírja, mert nem ad a parasztság. Tudom, hogy ha az egyik eladja ezt és a másik amazt, nem jut el ehhez a kapa, amahhoz a liszt. Tudom, mi az az ördöngösség, ami úgy elcsavarja a liszt fejét és a kapa eszét, hogy az mindenkinek juttat egy keveset, csak maga a liszt nem juthat el soha a munkáshoz és a kapa a paraszthoz. De tudom azt is, hogy az eszme egyszer felemeli a kapát, és lesújt vele. És ne higgyék a szabotálók és a feketézők, hogy ezt nem unjuk meg ismételgetni. Mert megunjuk! És akkor nem egymást fogjuk ütni.

1956. 
Disznóölés – Takács Tibor verse (részlet). Délután négykor már a paprikás / ott gőzölgött a tálban, színe: vér! / A kolbász-hurka sült, színük: parázs / most jő a tor. No, vegyetek, ki kér? / Anyám kínál, apám nótába kezd, / hevít a vérszín homoki kadar. / Míg odakint udvarba bújt az est, / füstként kavarog magasba a dal. / Az udvaron zsírt sütnek kint az üstben, / az énekszó kicsap az ablakon, / nótáznak bent, vidáman, felhevülten, / s késő éjjelig áll a vígalom…

1966. 
Ember legyen a talpán, aki egy épülő középülethez törvényesen akar ajtót, ablakot szerezni! A jelenlegi rendelkezések alapján ugyanis ilyesmi a Tüzép-telepeken nem vásárolható, az asztalosgyáraknál megrendelni nem lehet, magánkisiparos szóba sem jöhet. Maradnak a ktsz-ek, amelyek vagy műszakilag alkalmatlanok a feladatra, vagy csak az ácsmunkára kiutalt anyagból tudnának nyílászárót készíteni. Ennek ellenére valamennyi középületre kerül ajtó is, ablak is, évek óta, szabálytalanul. Jó volna utánakeresni a józan észnek, hátha valahonnan megkerül…

1976. 
A csóri vegyesboltban egy 60-70 év körüli bácsi nem borotvakést, hanem pengét, azon belül is csakis Wilkinson pengét kér, mert az unokájától úgy hallotta, az a jó. Tudjuk jól: a divatot minden időben az ifjúság irányította, de a komoly vásárlóerő még ma is a középkorúakból vagy a még idősebbekből kerül ki. Lehet, hogy a pénztárnál a megállapodott nemzedék áll sorba, de a pultokról az árukat a fiatalok választják ki.

1986. 
Az Express utazási iroda az idén is segíteni kívánja a fiatalok országjárását az express autóstoppos igazolvánnyal. Az igazolványt minden 14–35 éves magyar állampolgár, illetve külföldi diák kiválthatja 70 forintért. Az Express tájékoztat a stoppal elérhető turisztikai célpontokról, az olcsó szállásés étkezési lehetőségekről, a külföldi stopposszervezetek címeiről, a stopposbiztosítás feltételeiről.

1996.  
Hatvanhárom éves iparosmester vagyok. Négy emberrel dolgozom, van lakásom, autóm, még tartalék pénzem is. Most mérleget készítettem az életemről. Volt három feleségem, mindegyik elhagyott, leginkább azért, mert bevallották, egyik sem szeretett. Házasságaimon kívül is voltak nőügyeim. Mindig oda jutottam, hogy palira vettek, még az ágyban sem igyekeztek elhitetni velem, hogy én lennék az igazi. Egyetlen kérdésem: leélheti egész életét egy jó megjelenésű, nem műveletlen, gazdaságilag sikeres férfi úgy, hogy soha senki ne szeresse?

2006.
Fölmondott a Tolna Megyei Kórház négy sebésze. Az orvosok ugyanis kft.-t alapítottak, és olyan összegeket kértek, amiket a kórház vezetése elutasított. A főigazgató példa nélkülinek nevezte a sebészek követelését, amely szerint napidíjként és fejenként 50 ezer forintot kérnek, a 16 órás ügyeletért 40 ezret, a hétvégi ügyeletért pedig fejenként 72 ezret.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek