Csalók és /sz/ámítók

Úgy tűnik, meg sem épül a munkába vezető híd: Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnökének munkássága alatt 1,2 milliárd forintot költöttek elvileg arra, hogy a romák munkaerőpiacon való elhelyezkedését könnyítsék. Csakhogy semmilyen szakmai nyoma nincs ennek, zért a minisztérium visszafizettetné az uniós pénzt.

Ország-világhj2016. 02. 19. péntek2016. 02. 19.

Kép: Budapest, 2013. június 11. Farkas Flórián fideszes képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. június 11-én. MTI Fotó: Földi Imre, Fotó: Földi Imre

Farkas Flórián
Budapest, 2013. június 11. Farkas Flórián fideszes képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. június 11-én. MTI Fotó: Földi Imre
Fotó: Földi Imre

Továbbképzések, különféle oktatási tevékenységek, a megfelelő munkahely megtalálása hátrányos helyzetben élő romák számára: ez lett volna a „Híd a munka világába” program elsődleges célja. Sőt, idővel nonprofit alapon is működött volna, hiszen a szervezetbe bevont és támogatott emberek egy idő után másokat vontak volna be – így öngerjesztő lett volna a tevékenységük. Csakhogy két év alatt az országban egyetlen ilyen elven működő brigádot nem találni, az elköltött pénzzel pedig nem igazán tud szakmai alapon elszámolni Farkas Flórián, Fidesz képviselő.

Pedig nem bántak szűkmarkúan a pénzzel, az elnök egyik első dolga volt, hogy a Gellért-hegyen irodát vásárolt 260 millió forintért, az épület felújítása és belsőépítészeti tervezése további 36 millióba került. Pár száz millió forintot költöttek elektronikai eszközökre, a rezsiköltségeket is majd’ kétmilliós nagyságrendben számolták el. Az elnök már tavaly belebukott az ügybe – a NAV a dokumentációk egy részét tavaly lefoglalta –, a helyére Hegedűs István került, aki szembefordult Farkassal, az ORÖ pedig kettészakadt. Hétfőn azonban Hegedűs is lemondott posztjáról, megromlott egészségügyi állapotára hivatkozva. Most pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának emberei vizsgálódnak a foglalkoztatási szövetkezet háza táján. Az Index internetes hírportál információi szerint nem voltak elégedettek: a szövetkezet költségvetésében szinte csak indokolatlan és túlárazott tételeket találtak. Így most szokatlan lépésre készülnek: felmondják az ORÖvel 2013-ban kötött szerződést, a roma szervezetet pedig arra kötelezik, hogy fizesse vissza a szövetkezetalapításra felvett 1,2 milliárd forint uniós pénzt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek