Darabolt hős

Hol volt, hol nem volt, most már nincs – volt egyszer egy Hős fa Győrben. Attól volt különleges, hogy a városban ez volt az első fa, amelyhez alkalmazkodtak az építők.

Ország-világ(kas)2016. 02. 25. csütörtök2016. 02. 25.
Darabolt hős

A Hős titulust is ezért kapta a tavalyi Év Fája-szavazáson. A Petőfi Sándor Művelődési Ház tervezésekor Lőrincz József Ybl-díjas építész a vadgesztenyefát életben hagyta a papírlapokon, 1973-ban eszerint húzták fel köré az épületet. Az akkor mintegy negyvenéves fa mostanra nyolcvanon túlira idősödött. Mindvégig az ember és természet harmonikus együttélésének jelképe volt. Volt.

Az Ifiház lebontásáról már 2013 óta tudni lehetett, az önkormányzat ekkor írt ki pályázatot a terület újrahasznosítására: lesz ott parkolóház, de kulturális rendezvényekre alkalmas helyiségek is – így a terv.

Hogy a városban égető szükség lenne parkolóházra, azt senki nem állíthatja. Igaz, jövőre az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál gazdája lesz a város, amikor is megszaporodhat az autók száma, akkor jól jöhetnek majd az extra parkolóhelyek.

Hol volt, hol nem volt. Egy helyi környezetvédő egyesület múlt szerdára demonstrációt szervezett az Ifiházhoz, felhívandó a figyelmet a városi zöld felületek és természeti elemek fontosságára. A bontást végző vállalkozó, egész biztosan véletlenül, egy nappal korábban szétdarabolta a Hős fát. Igaz, így nem volt mihez hozzáláncolkodniuk elvetemültebb aktivistáknak…

Közben, persze, az épületet is bontják. Látni, amint sitté silányul a múlt. Nagyon szépnek kell majd lennie annak a parkolóháznak ahhoz, hogy barátságosan tekinthessen rá két-három generáció…

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek