De ki fog itt operálni?

Megszűnik április elsejétől Budapesten a sebészeti ügyeleti rendszer. A jövőben a sürgősségi ellátásra szoruló betegeket a mentő a lakhelyük szerint illetékes kórházba viszi, a saját ellátási területén pedig valamennyi kórháznak fogadnia kell őket, a nap 24 órájában.

Ország-világHabik Erzsébet2016. 02. 06. szombat2016. 02. 06.

Kép: Budapest, 2012. március 24. Mentőautóba tesznek egy sérültet 2012. március 23-ról 24-re virradó éjszaka Budapest XV. kerületében, a Zsókavár utca 56. szám alatti tízemeletes panelépületnél, ahol a VI. emeleten kigyulladt egy lakás. A kiérkező tűzoltók és rendőrök kimenekítették a lakókat az épületből. A tűzoltók egy nagyon idős nőt találtak a lakásban, akit a mentők súlyos, életveszélyes füstmérgezéssel szállítottak kórházba. MTI Fotó: Lakatos Péter, Fotó: Lakatos Péter

De ki fog itt operálni?
Budapest, 2012. március 24. Mentőautóba tesznek egy sérültet 2012. március 23-ról 24-re virradó éjszaka Budapest XV. kerületében, a Zsókavár utca 56. szám alatti tízemeletes panelépületnél, ahol a VI. emeleten kigyulladt egy lakás. A kiérkező tűzoltók és rendőrök kimenekítették a lakókat az épületből. A tűzoltók egy nagyon idős nőt találtak a lakásban, akit a mentők súlyos, életveszélyes füstmérgezéssel szállítottak kórházba. MTI Fotó: Lakatos Péter
Fotó: Lakatos Péter

Akiknek nincs bejelentett lakcímük a fővárosban, azokat abba a kórházba viszik, amelynek a körzetében rosszul lettek. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ reményei szerint a budapesti akut sebészeti ellátás ezáltal kibővül, megerősödik és betegközpontúvá válik. A kórházak egy része azonban attól tart, hogy képtelen lesz megbirkózni a rájuk rótt újabb teherrel.

A jelenlegi rendszerben minden egyes nap más kórház sebészeti osztálya látja el a sürgős operációra szorulókat. Egy-egy felvételes napon akár tíz-tizenöt műtéthez is bemosakszanak az orvosok. Az új rendszerben a műtétszám kórházanként egy-két esetre csökkenhet, viszont a nap 24 órájában ott kell majd tartani az ügyeleti csapatokat.

Sebészből, intenzív terápiás orvosból, radiológusból, altatóorvosból és műtősből számos intézményben hiány van, amit úgy próbálnak áthidalni, hogy a keresett szakmában dolgozók több kórházban is vállalnak munkát. Ám ha a jövőben az egész napos sebészeti ügyelet biztosításához mindenkinek a főállású munkahelyén kell maradnia, félő, hogy lesznek kórházak, ahová nem jut majd orvos.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek