Erős hetet tudhat maga mögött Ferenc pápa

Erős hetet tudhat maga mögött Ferenc pápa: újból sikerült nagyot kavarnia a katolikus világ nélküle sok esetben oly képmutató és unalmas világában. Olyan, az egyházi tanításban évszázadokon keresztül tabuként rögzült tanokat feszegetett a szentatya, mint a fogamzásgátlás vagy a halálbüntetés eltörlése.

Ország-világMarkos Mária2016. 02. 26. péntek2016. 02. 26.
Erős hetet tudhat maga mögött Ferenc pápa

VAN KIVÉTEL
Az egyházi tanítástól eddig merőben eltérő módon közelítette meg múlt heti beszédében a Zika-vírus által veszélyeztetett területeken élő nők fogamzásgátláshoz való jogát a katolikus egyház feje. Bizonyos esetekben ez a kisebbik rossz, mondta a pápa, arra utalva, hogy félő, a Dél-Amerikában terjedő vírussal fertőzött terhes nők kisfejűségtől szenvedő gyerekeket hoznak világra. VI. Pál pápa az Afrikában dolgozó apácáknak engedélyezett hasonlót, mivel a hatvanas években rendszeresek voltak az ellenük elkövetett nemi erőszakok Belga Kongóban. Az abortusz továbbra is bűn.


NE ÖLJ!
A bűntényt elkövetőnek is sérthetetlen joga van az élethez – jelentette ki Ferenc pápa vasárnap
délben a római Szent Péter téren az Úrangyala elimádkozása után, majd a halálbüntetés eltörlésére
szólította fel a nemzetek vezetőit. A Szent Egyed Közösség szervezésében hétfőn Rómában
nemzetközi szimpóziumot tartottak Egy halálbüntetés nélküli világért címmel. A pápa szerint
kedvező jel, hogy a nemzetközi közvélemény egyre inkább ellenzi a halálbüntetést. A pápa szerint
a modern társadalmak képesek arra, hogy hatékonyan visszaszorítsák a bűnözést anélkül, hogy a
bűntény elkövetőjétől megvonnák a jó útra térés lehetőségét.


KI A JÓ KERESZTÉNY?
„Az az ember, aki csak falak építésére gondol... és nem a hidak építésére, nem keresztény” – jelentette ki Ferenc pápa Mexikói útján, amivel komoly vitába keveredett Donald Trump amerikai republikánus elnökaspiránssal menekültkérdésben. Előtte Trump arról beszélt, hogy Mexikó nemi erőszakolókat és bűnözőket küld Amerikának. A menekültek védelmére kelő pápai kiszólást követően Trump – a szokásos bárdolatlan stílusában – rögtön visszalőtt az egyházfőre a CNN-en: ő egy „jó keresztény”, és egyébként sincs joga egy kereszténynek megítélnie egy másik keresztény hitét. A pápa viselkedését – a szokásos, rá jellemző nézőpontficamból – „szégyenletes”-nek nevezte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek