Esztelen pusztítás - Kit zavartak a pockokkal táplálkozó egerészölyvek?

Zömében védett madarak estek áldozatául annak a mérgezésnek, amelyre a minap derült fény a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, Nagydém határában. Az elkövető(k) négy fácán és egy házigalamb mérgezett tetemét kínálták föl a vadon élő állatoknak.

Ország-világValló László2016. 02. 07. vasárnap2016. 02. 07.
Esztelen pusztítás - Kit zavartak a pockokkal táplálkozó egerészölyvek?

Az „eredmény” nem maradt el: 23 egerészölyv, 9 holló, egy macskabagoly, egy házi macska és két róka hullott el a mérgezés következtében. A szakemberek értetlenül állnak az eset fölött: kinek állhatott érdekében ez a pusztítás?

Hiszen például a legnagyobb arányában kimúlt egerészölyv nem károsítja a vadállományt, s minthogy túlnyomórészt pocokkal táplálkozik, egyenesen hasznot hajt. A hasonló mérgezések többnyire az alföldi apróvadas területeken fordulnak elő, ahol leginkább a szőrmés ragadozókat pusztítják így, de ezen a vidéken az apróvad nem jellemző. Valamiért valakik mégis örömüket lelik az ilyen oktalan pusztításban. Az ügyben a rendőrség is nyomoz, ám az ilyen esetek földerítése és az elkövetők megbüntetése nehéz, mivel a bizonyításhoz tetten kellene érni őket.

A mérgezéssel a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot több mint egymilliós kár érte (forintban ilyen összegű természetvédelmi értéket képviselnek az elhullott állatok). Ezt némileg ellensúlyozandó a Kékkúti Ásványvíz Zrt. 800 ezer forintos gyorssegélyt ajánlott föl a parknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek