Gyógyító kék szirmok

Ki ne ismerné a nyári rétek égszínkék virágát, a mezei katángot? Naputánjáró fűnek is nevezi a nép nyelve, mert szirmai már délután összecsukódnak. Az egyszerű kis vadvirág csodás tulajdonságokkal rendelkezik: virágát, gyökerét, vékonyabb szárhajtásait és zsenge leveleit az ókor óta használjuk gyógyászati célokra. A szirmokat és a leveleket nyáron gyűjtsük be, amikor virít a növény. Fontos, hogy valóban csak a zsengéket szedjük le, mert az öregebb levél nagyon keserű.

Ország-világHabik Erzsébet2016. 02. 25. csütörtök2016. 02. 25.
Gyógyító kék szirmok

A növény amellett, hogy segít emésztési problémák – így felfúvódás, bélgázképződés – esetén, remek étvágygerjesztő is. Alkalmas a gyomorfekély, de a máj és a vese működési zavarainak kezelésére, serkenti az epetermelést. Fenolsavjai miatt vízhajtó hatása van, a vér triglicerid- és koleszterinszintjét csökkenti. Kiegészítő kezelésként használják bőrbetegségekre, például a köszvény kezelésére. Salaktalanításra, méregtelenítésre kiválóak a katángteakúrák. A teához 2 dl vízben forraljunk fel egy szárított, apróra vágott katánggyökeret, főzzük 3-4 percig, majd szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle. Mézzel lehet édesíteni. Epeköves betegek azonban csak kellő óvatossággal fogyasszák!

A mezei katáng nemesített változata a cikória, mely főleg a téli időszakban hasznos vitaminforrás: többféle ásványi sót, karotint, foszfort és meszet is tartalmaz. Szárított és pörkölt gyökeréből készül a cikóriakávé, amit a koffeintartalom csökkentése miatt gyakran kevernek valódi kávékhoz. Az egyébként meglehetősen keserű mezei katáng nemesítéskor a húsosabb és világosabb levelek kikísérletezése volt a cél.

Az áruházak salátapultjain vagy a zöldségeseknél beszerezhető növény már kevésbé kesernyés, így ízletes saláták is készíthetők belőle. A cikória főidénye novembertől márciusig tart.



CIKÓRIASALÁTA. Mossunk meg két fej cikóriát, majd szedjük kisebb levelekre. Keverjük össze egy csomó szeletekre vágott hónapos retekkel, egy kis csomó metélőhagymával. Ízesítsük kevés sóval, végül keverjük el egy pohár natúr joghurttal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek