Hiába a felmérés szerint elsöprő többség, hiába a látványos tömegtüntetés? Még sztrájk is jöhet

Hatalmas tömeg gyűlt össze a szakadó eső ellenére a Kossuth téren szombaton. Nem csak a központosítás ellen tiltakozó tanárok, de a velük szolidaritást vállaló szülők és más szakszervezeti dolgozók is részt vettek a tüntetésen.

Ország-világHardi Judit2016. 02. 19. péntek2016. 02. 19.
Hiába a felmérés szerint elsöprő többség, hiába a látványos tömegtüntetés? Még sztrájk is jöhet

Ne helyezzék a pedagógusok nyomás alá a kormányt, jelenleg nem tudnak számukra újabb fizetésemelést biztosítani – Orbán Viktor miniszterelnök és más fideszes képviselők is hasonlóképpen reagáltak az oktatók követeléseire. Ezzel szemben a pedagógusok kiemelik, ők nem fizetésemelést kértek a kormánytól, hanem a központosítás, a bürokrácia és a Klik ellen tüntetnek. Habár kiemelték, a bérük valóban növekedett, de több, korábban járó bérpótlék is megszűnt, emellett a munkájuk is. Most azonban mégsem maguknak, hanem az oktatást segítő közalkalmazottak számára kérnek emelést, akiknek a bére viszont nem emelkedett 2008 óta, továbbá kérik, az ő fizetésüket is a mindenkori minimálbérhez igazítsák.

A múlt heti, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter által összehívott Köznevelési Kerekasztal ülésével a pedagógusok nem elégedettek, többek között azért, mert a kormány határozta meg, kik vehetnek részt rajta (többek között a Fekete György által vezetett Magyar Művészeti Akadémia).

A tanítók saját kerekasztalt hívnának össze. A Tanítanék mozgalom kedden létrehozta a Civil Közoktatási Platformot, ahová az oktatás valódi szakértőit várnák, hogy konstruktív, szakmai tárgyalásokat kezdhessenek az oktatás helyzetéről. Ide természetesen a kormány tagjait is meghívnák. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László szerint teljesen új oktatási törvényt kell alkotni.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) pedig kijelentette, továbbra sem vesz részt a Köznevelési Kerekasztal munkájában. Orbán Viktor hétfői szavaira reagálva Galló Lászlóné, a PSZ elnöke bejelentette, megkezdik az előkészületeket egy országos pedagógussztrájkhoz.

A Publicus Intézet friss felmérést készített, amelyben kiderült, a megkérdezettek 90 százaléka hallott a pedagógustüntetésről, és több mint 50 százaléka azt mondja, elégedetlen az oktatási rendszer állapotával. Sőt, a válaszadók háromnegyede – még a Fideszre szavazók kétharmada is – egyetért a pedagógusok követeléseivel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek