Hiába olcsóbb, ha továbbra is elpazaroljuk - Sok pénz kellene a korszerűsítéshez

Jótékony csere - Hiába a rezsicsökkentés, ha a legnagyobb hidegben is csak az utcát fűtjük. Márpedig a korszerűtlen lakóépületek esetében – amelyekből nincs kevés az országban – ez a helyzet. A lakók tudják, látják ezt, ám a felújításra nincs pénz.

Ország-világHardi Judit2016. 02. 03. szerda2016. 02. 03.

Kép: Kecskemét, 2011. október 26. Ablakcsere a Kecskeméti Megyei Kórházban. Fotó: Ujvári Sándor

Hiába olcsóbb, ha továbbra is elpazaroljuk - Sok pénz kellene a korszerűsítéshez
Kecskemét, 2011. október 26. Ablakcsere a Kecskeméti Megyei Kórházban. Fotó: Ujvári Sándor

Akár hatvan százalékot is spórolhatunk a lakások energiafelhasználásán: derül ki az Energiaklub nemzetközi felméréséből. Nem a levegőbe beszélnek, konkrét épületeken vizsgálták a felújítási és megtakarítási lehetőségeket. Ennek keretein belül Magyarországon négy társasházat vizsgáltak, és kiderült: van olyan épület, amely esetében mindössze a nyílászárócsere és egy egyszerű hőszigetelés már 62 százalékos megtakarítást jelent a lakóközösség számára. A társasházak esetében természetesen problémát jelent, hogy egyetlen épületről többen döntenek, többféle elvárásnak kell megfelelni, ráadásul nagy értékű, bonyolult beruházásról van szó. Ezért fontos az előzetes egyeztetés, és csak gondosan kidolgozott, előzetes koncepció megalkotása után érdemes belevágni a munkálatokba. Az Energiaklub ebben is segít, honlapján hasznos információkkal lát el (a dokumentumokat a weblapról lehet letölteni).

Nagyon fontos, hogy a beruházásokat, a felújításokat hozzáértő szakemberre bízzuk, hiszen ha nem így teszünk, a többmilliós kiadások a többszörösükre nőhetnek.

Az energiahatékonyság pedig nem csak egyéni érdek: a környezetünknek is jót teszünk. Márpedig a tavalyi párizsi klímacsúcson a világ vezetői megegyeztek abban, mindent megtesznek az éghajlatváltozás megfékezéséért. A megoldás része pedig a lakóépület-állomány korszerűsítése. Fontos mindez azért is, mert felmérések szerint bár az emberek tisztában vannak azzal, milyen fontos a korszerűsítés, és szívesen bele is vágnának, de nem engedhetnek meg maguknak ekkora kiadást. 1000 fő megkérdezésével készült felmérésben a válaszadók 95 százaléka szerint leginkább a magyar otthonok energetikai felújítását kellene támogatnia az államnak.

Nagy segítséget jelentene az állami támogatás – mindamellett, hogy az energiahatékonyságot növelné, de munkahelyet is teremtene.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek