Magukra hagyottak - Alaptalanok a nővérek követelései? A törvény is rendben van, valóban?...

540 nővér hagyta el hétfőn a szlovákiai kórházakat a novemberben benyújtott tömeges felmondások alapján, így több kórházban korlátozni kellett a tervezett műtéteket.

Ország-világMarkos Mária2016. 02. 06. szombat2016. 02. 06.
Magukra hagyottak - Alaptalanok a nővérek követelései? A törvény is rendben van, valóban?...

A szlovákiai kórházakban összesen mintegy 13 ezer nővér dolgozik, akik közül több ezren november 25-én tömeges felmondásokat adtak be, hogy így tiltakozzanak az új egészségügyi törvény ellen, amely nem veszi figyelembe követeléseiket, például nem számol a ledolgozott évek utáni béremelésekkel, és nem vonatkozik az összes nővérre.

Szlovákiában jelentős különbség van a nagy kórházakban, illetve a kisebb egészségügyi létesítményekben dolgozó nővérek átlagfizetése között. Míg a kisebb kórházakban havi bruttó átlagbérük 859 euró, addig a nagy kórházakban meghaladja az ezer eurót is. A szlovákiai nővérek átlagéletkora megközelíti az 50 évet. A fiatalabb nővérek az alacsony fizetések miatt egyre gyakrabban külföldön, elsősorban Csehországban folytatják pályájukat, ahol magasabbak a bérek.

A szlovák kormány alaptalannak minősítette a nővérek követeléseit, és azt állítja, hogy a törvény is rendben van. Viliam Cislák egészségügyi miniszter szerint az egészségügyi dolgozók béralapját az idén 55 millió euróval növelték meg, ami lehetővé teszi a nővérek bérének jelentős emelését is.

Ezek is érdekelhetnek