Most ez kinek jó?

Uniós találkozóról ért haza hét elején Orbán Viktor. A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a hétfői parlamenti ülés: Orbán beszámolt arról, hogy menekültügyben az Európai Unió végre követi a magyar példát.

Ország-világMunkatársunktól2016. 02. 26. péntek2016. 02. 26.
Most ez kinek jó?

Az ellenzék nem így látja – a Jobbik szerint az EU a hétvégi megegyezés következményeként ránk kényszerítheti a kvótarendszert. Az LMP-sek aggályaikat fejezték ki, szerintük, aki Moszkván keresztül érkezik Brüsszelbe, ne sok jóra számítson. Az MSZP állítja, a hétvégén lefokozták a magyar embereket másodrangú uniós állampolgárrá.

Orbán Viktor üzent a külföldön munkát vállaló magyaroknak: elismeri és támogatja őket. Bezzeg az ellenzék – a miniszterelnök szerint – csak támadja és negatív színben tünteti fel ezeket az embereket. Orbán álláspontja, hogy ezek a munkavállalók lassan több mint kétmilliárd euró értékben küldik haza jövedelmük nagy részét. Arról már nem beszélt, hogy egy, a hétvégén elfogadott uniós dokumentum szerint megszűnik a külföldön munkát vállaló uniós országokból származó emberek egyenlősége. A négy évig terjedő szociális támogatások megvonását a britekhez hasonlóan más tagállamok is alkalmazhatják, ha bizonyítani tudják, a bevándorlók aránytanul nagy terhet jelentenek ellátórendszerüknek. A britek mellett az osztrákok, a dánok és a németek is jelezték, hogy négy évre felfüggesztenék a szociális támogatások kifizetését.

Az osztrák kancellár készen áll, hogy tárgyaljon az unióból érkezett munkavállalók családi pótlékának csökkentéséről. Egy osztrák minisztériumközi munkacsoport lejjebb vinné annak szintjét is, miután Ausztriában tavaly 223 millió eurót fizettek ki ilyen címen. A listát a magyarok vezetik 7744 igénnyel, amire 72 millió eurót utaltak ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek