Nem akadály a kerítés

Egyre nő a menekültek száma a déli határon: míg a tél első felében alig fogtak el a rendőrök határsértő migránsokat, februárban egyre többen próbálkoznak a határ illegális átlépésével.

Ország-világHardi Judit2016. 02. 26. péntek2016. 02. 26.
Nem akadály a kerítés

Ötszáz határsértő: ennyi menekültet fogtak el hétvégén a rendőrök magyar területen. A hatóság szerint legutóbb tavaly ősszel volt ennyi eset. Mivel az uniós államok sorra szigorítják a határátlépést, így Szerbia felől egyre többen próbálkoznak Magyarországon keresztül nyugat-európai országokba jutni.

Változtak a menekültek módszerei is: míg eddig csak külföldi esetként hallhattunk róla, most a magyar rendőrök is megtapasztalták az embercsempészek leleményességét. Hétfőn ugyanis – egy röntgenes átvizsgálás során – Röszkén négy marokkóit fedeztek fel a rendőrök egy szerb kamion alvázán és pótkerékfelnijén kapaszkodva.

A határátlépők nemzetiség szerint sokfélék: számos, magát koszovóinak vagy töröknek valló ember érkezik, de próbálkoznak észak-afrikai országból származó menekültek is. Sőt távolabbról is igyekeznek Európába jutni: az ügyészség és a bíróság tájékoztatója szerint Haitiről és Srí Lankáról is érkeztek migránsok.

A kerítésen át érkezők nem sokáig vannak szabadlábon, hamar bíróság előtt találhatják magukat. Tavaly szeptember óta egészen múlt hét péntekig 1325 elkövetővel szemben kezdeményeztek bírósági eljárást.


LÖVÉS DÖRDÜLT. Az M5-ös autópályán a rendőrök csak több lövéssel tudtak megállítani egy szerb embercsempészt, aki autójában öt marokkói menekültet szállított. A csempész menekülés közben egy rendőrségi útzárt is áttört Domaszék közelében. A férfi ellen eljárás indult.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek