Nem javul a helyzet az egészségügyben - Adósok maradtak

Nem javul a helyzet az egészségügyben. Ezúttal arról érkeztek hírek, hogy folyamatosan – a vártnál nagyobb és gyorsabb ütemben – nő a kórházak tartozása.

Ország-világhj2016. 04. 24. vasárnap2016. 04. 24.
Nem javul a helyzet az egészségügyben - Adósok maradtak

Az egészségügyi intézményeknek nem sikerül kiverekedniük magukat az adósságból, első helyen továbbra is a budapesti Honvéd Kórház (2,9 milliárd forint), második helyen a Péterfy Sándor utcai kórház (2,3 milliárd forint) áll, a dobogó harmadik fokát pedig a Békés megyei Pándy Kálmán kórház (majd’ kétmilliárd forint) foglalja el. A három legnagyobb adósságot maga előtt görgető kórház mellett tíz megyei intézmény is legalább egy-egy milliárd forint fölötti összegű adósságot tudhat magáénak. Tavaly az államkincstár 47,8 milliárd forint tartozásról tudott, ami csak az elmúlt hónapban 4,6 milliárd forinttal nőtt.Nem csak a kórházak és az ott dolgozók járnak rosszul az adósság miatt, de a kis- és középvállalkozó beszállítók is, akiket nem tudnak kifizetni az intézmények. Akad köztük olyan vállalkozás is, amelyet több mint egy éve nem fizettek ki a kórházak.

A Napi.hu hírportálnak nyilatkozó beszállítók szerint romlott a fizetési morál, több adós kórház vezetőjét nem lehet elérni, kerülik a párbeszédet. Az Orvostechnikai Szövetség szerint a kritikus helyzet elkerülhető lehetne, ezért több javaslatot is tettek a döntéshozóknak. Például, hogy negyedévente, félévente a költségvetés és az egészségbiztosítási alap időarányos maradványaiból, illetve más forrásokból nyújtsanak segítséget a kórházaknak, hogy azok kifizethessék adósságaikat. Megoldás lehetne az is, ha az adósságok rendezésénél a kifizetési határidőtől eltelt időt tekintenék mérvadónak, és annak alapján fizetnék ki őket. Vagy fizessenek ki mindenkit egy bizonyos limitig, az azon felüli összeget pedig a rendelkezésre álló maradékból rendeznék. A mielőbbi állapotrendezés pedig már csak azért is szükséges – írja a Napi –, mert az adóssághalmozás a betegellátást veszélyeztetheti.

Ezek is érdekelhetnek