Villámgyónás - Van. aki temeti - Fertőzött víz - Rögös utakon - Tényelzárás - Hírmorzsák

Hírmorzsák - Rövid hírek Külvilág rovatunkból.

Ország-világMunkatársunktól2016. 04. 29. péntek2016. 04. 29.
Villámgyónás - Van. aki temeti - Fertőzött víz - Rögös utakon - Tényelzárás - Hírmorzsák

VILLÁMGYÓNÁS
Ferenc pápa szombaton váratlanul látogatást tett a Szent Péter téren, és egy óra leforgása alatt 16 fiatal gyónhatott nála. A fiatalok az irgalmasság szentévében megrendezett „fiatalok jubileumának” háromnapos rendezvényein vettek részt. A világ minden tájáról érkezett 13 és 16 év közötti fiatalok látogatásának csúcspontját a Ferenc pápa részvételével tartott közös vasárnapi mise jelenti.


VAN, AKI TEMETI
Donald Trump „sírkövét” helyezték el ismeretlenek a Central Parkban. A kövön az amerikai elnökválasztás egyik nagy esélyesének neve és születési dátuma mellett: a „Made America Hate Again” felirat szerepel, azaz: „Az ember, aki Amerikát újból rávette a gyűlöletre”. A követ a park munkatársai azóta eltávolították a helyszínről.


381
cég több mint négyezer dolgozója
emberi fekáliával fertőzött palackozott ivóvíztől betegedett meg Barcelonában és Tarragonában. Az ivóvízből vett mintákból kimutatták a norovírust, ez felelős a hasmenéssel, hányással, hasi fájdalommal járó gasztroenteritiszért, azaz a gyomor- és bélrendszer gyulladásáért. A nagyméretű ballonokban szállított víz Andorrából származik.


RÖGÖS UTAKON
Kínában az illegális vérkereskedők interneten toboroznak donorokat. Az ország 70 nagyvárosából 50-ben jelentették, hogy komoly vérellátási gondjaik vannak február óta. Egyes intézményekben emiatt állítólag a műtétek 80 százalékát el kellett halasztani. A kínaiak hagyományosan félnek a véradástól, a donorok aránya az ország lakosságához viszonyítva még mindig 1 százalék alatt van.


TÉNYELZÁRÁS
Perbe fogtak egy francia újságírót Luxembourgban. Edouard Perrint és egy tanácsadó cég két korábbi alkalmazottját azzal vádolják, hogy közük volt azoknak a titkos, adóterhek csökkentésére lehetőséget biztosító megállapodásoknak a kiszivárogtatásához, amelyeket Luxembourg kötött multinacionális cégekkel. Ezek a dokumentumok képezték az alapját annak a LuxLeaks néven futó tényfeltáró projektnek, amelyet a Panamairatok kirobbantásáról ismert ICIJ nevű globális tényfeltáró hálózat bonyolított le 2014-ben. A francia újságíró tagja a hálózatnak.

Ezek is érdekelhetnek