Anyák, apák tisztelete

Akár perre is számíthat az a gyerek – vagyis felnőtt –, aki nem gondoskodik megfelelőképpen idős szüleiről. Az erre vonatkozó szabály pár éve már az Alaptörvény része, ám most szigorítanák, ezeket a részleteket pedig a polgári törvénykönyvben (Ptk.) fektetnék le.

Ország-világMunkatársunktól2016. 05. 23. hétfő2016. 05. 23.

Kép: Reportage on a community nurse making home visits in a rural area. She injects a patient with a dose of insulin., Image: 183306390, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BSIP, Fotó: Profimedia

INDEPENDENT NURSE
Reportage on a community nurse making home visits in a rural area. She injects a patient with a dose of insulin., Image: 183306390, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BSIP
Fotó: Profimedia

Gyakorlatilag alig változna valami, mégis fontos az a két passzus, amellyel június 1-jétől bővülne a Ptk. A gyereknek el kell tartania idős vagy rászoruló szülőjét – 2013-ban vezették be a szülőtartás intézményét.A Ptk.-ba most bekerülne ezt megerősítendő: a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni. Fontos az a kitétel is, amely most kerülne be a törvénykönyvbe, miszerint, ha az idős emberről nem a gyereke gondoskodik, hanem például egy szomszéd vagy egy idősotthon (abban az esetben, ha nem a gyerek fizeti ennek költségeit), akkor a gondozó egy éven belül kötelezheti a gyereket költségei megtérítésére.

Olyan esetekben segítene ez a módosítás, amikor egy idős embert a rokonai magára hagynak, otthonba kerül, ám a nyugdíja nem fedezi ott-tartózkodása költségeit. Ebben az esetben korábban is próbálhatták perelni a rokonokat ezek az intézmények, de nem mindig volt megállapítható: a gyerek valóban képes lett volna fizetni a saját költségein felül szülője eltartását. Ezt bizonyítani persze továbbra sem feltétlenül egyszerű, hiszen sok magyarnak nincsen megtakarítása, félretett pénze, és a fizetésből elsősorban házastársa, gyerekei boldogulását, megélhetését kell finanszíroznia. Továbbá bizonyíthatja is az eltartásra kötelezett gyerek: szülője érdemtelen arra, hogy ő tartsa el, mert például korábban a felnőtt sem törődött az utóddal, bántalmazta stb.

A perek tehát sűrűsödhetnek, ám bizonyítani és behajtani a kötelező szülőtartást – nem feltétlenül lesz sokkal egyszerűbb.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek