Drága, drágább, még drágább

Élen járunk Európában. Az uniós tagállamok közül ugyanis nálunk drágultak legerősebb ütemben a lakásárak: egy év alatt 14 százalékkal kerül többe lakást vagy házat venni, derül ki az FHB nemrég közreadott kutatásából.

Ország-világMunkatársunktól2016. 05. 23. hétfő2016. 05. 23.
Drága, drágább, még drágább

Ez persze nem jelenti azt, hogy nálunk a legdrágábbak a lakások. Míg Budapesten átlagosan 16 millió forintot kell kipengetni egy használt lakásért, addig Stockholmban 87, Dublinban 74 millió forintba kerül a hasonló ingatlan vásárlása (igaz, a fizetések is jóval magasabbak, mint itthon). De nem növekedtek mindenhol az ingatlanárak: Olaszországban, Lengyelországban, Franciaországban, Horvátországban és Görögországban csökkent ez az átlagösszeg.

A legnagyobb mértékben a görög piacon, ott ötszázalékos visszaesést mértek. Magyarországon egyébként a középső országrészben, azon belül is a fővárosban kerül legtöbbe egy ház vagy lakás, míg a legolcsóbban (átlagosan 5,8 millió forintért) Észak-Magyarországon cserélhet gazdát egy ingatlan.

Az FHB kutatásából az is kiderül, hogy bár használt ingatlant többet és többért vásárolunk, új lakást vagy házat már kevesebb kedvvel építünk, ennek adatai továbbra sem érik el a válság előttieket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek