Jánoskák a Dunán

Nagy látványosságot kínál az a régi mohácsi szokás, amelynek eseményére május 21–22-én kerül sor. Szombat este, sötétedéskor vízre szállnak a mohácsi evezősök, csónakosok, kivilágított, feldíszített hajóikkal végigvonulnak a Dunán, és vízre bocsátják az úszógyertyákat, a Jánoskákat, ezzel tisztelegve Nepomuki Szent János emléke előtt.

Ország-világKoppány György2016. 05. 21. szombat2016. 05. 21.
Jánoskák a Dunán

Ő a vízen járók és vízimolnárok, halászok és a fuldoklók védőszentje, éppen halála okán, hiszen a Moldva vizébe fojtották, mert nem árulta el a rá bízott gyónási titkot. Nepomuki személye közös öröksége a Duna mellett élő népeknek, így a mohácsiaknak is.

A két nap bővelkedik eseményekben. Lesz veteránautó-kiállítás és -felvonulás, szomszéd- és civilünnep a civil egyesületek közös főzésével, sárkányhajózás, kézműves- és kirakodóvásár.

A Kanizsai Dorottya Múzeumban Jószai Sándor ikonfestő kiállítását lehet megtekinteni. Tűzijáték és szabadtéri utcabál teszi feledhetetlenné az estét. Vasárnap ünneplik a romániai Aranyosgyéres és Mohács testvérvárosi kapcsolatának 25 éves évfordulóját, amelyen a többi testvérváros is részt vesz. A vasárnap különleges programja a malomnap a Szent Miklós-vízimalomban, ez családi szórakozást kínál kézműves kirakodóvásárral.

A Széchenyi térről a malomhoz a kisvonat ingyen viszi a kíváncsiakat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek