Korlátlan úr a kertben

Olvasói kérésre írunk a bambuszokról, mint az egyik legkülönösebb növénytársaságról, amely hazánkban is egyre népszerűbb. Ezernél is több fajuk népesíti be a földet, valamennyien évelők, többségükben örökzöldek, átlagos magasságuk 3–10 méter közötti, szárvastagságuk 2–5 centi.

Ország-világValló László2016. 05. 26. csütörtök2016. 05. 26.

Kép: , Image: 81306653, License: Rights-managed, Restrictions: Not For Sale In French Territories., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Garden world images, Fotó: Profimedia

PLANTING A BAMBOO (PHYLLOSTACHYS 'BISSETII'). CUTTING OF THE PROTECTIVE FILM IN THE GROUND
, Image: 81306653, License: Rights-managed, Restrictions: Not For Sale In French Territories., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Garden world images
Fotó: Profimedia

Némely fajok magassága a 20 métert is meghaladhatja, ezek erdőszerűen töltik be a teret, száruk 15 centinél is vastagabb lehet. Mintegy 150 fajuk – különböző mértékben – a fagyot is elviseli. Nálunk dísznövényként népszerűek, mivel különlegesek és mutatósak. Nem válogatósak, a terméketlen, köves-kavicsos, erősen szikes talajok kivételével mindenütt megélnek, de a legerőteljesebben az enyhén savanyú, tápanyagban gazdag talajon fejlődnek, bőséges vízellátás mellett.

A bambuszok gyökerei (rizómái) a fagyos, téli időszak kivételével folytonosan növekednek, terjednek a tér minden irányában a föld alatt. Ezekből törnek elő a hajtások, melyek rekordsebességgel növekszenek, 4-6 hét alatt elérik a teljes magasságukat. Ez az életrevalóság részint lenyűgöző, részint ijesztő. Ez utóbbi élmény sarkallta olvasónkat, hogy megkérdezze: mit tehet a már többéves bambuszállományával, ami mostanra úgy megerősödött, hogy elfoglalja az egész kertet, sőt már a házat is fenyegeti?

Megnyugtatjuk, hogy legyen bármennyire is agresszív, azért a házalapnak nem tud ártani. De a kertben korlátlan úr lehet, ha nem teszünk ellene. A gyomirtó vegyszer nem megoldás, mert a zsenge hajtásoknak árthat ugyan, de a földben rejtőzködő gyökértömegek megmosolyogják. Ha már egyszer megvetette a lábát, csak a gyökerek módszeres kiásásával lehet kordában tartani.

Olvasónk példája is arra int, hogy a telepítéskor kell ellensúlyozni a bambusz agresszivitását. Legjobb, ha erős, vastag polietilén védőfalat süllyesztünk a talajba, 75 centi mélyen úgy, hogy fölül legalább 5 centire lógjon ki. A gyökeres bambuszt ennek a közepébe ültessük bele. Vannak, akik földbe süllyesztett kútgyűrűt javasolnak, de ez túlságosan nehézkes és költséges. Tarthatók a bambuszok konténerben is, ám gondozásuk nagyobb figyelmet, gyakoribb öntözést, a hőségben takarást, télen pedig (fagyérzékeny gyökerük miatt) fagyvédelmet igényelnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek