London választott - Kivételes eset - 244 millió menekült és migráns - Ünneprontók - Nyolc nő - Hírmorzsák

Hírmorzsák a Szabad Föld Külvilág rovatában.

Ország-világMunkatársunktól2016. 05. 13. péntek2016. 05. 13.
London választott - Kivételes eset - 244 millió menekült és migráns - Ünneprontók - Nyolc nő - Hírmorzsák

LONDON VÁLASZTOTT
Sadiq Khan, a brit Munkáspárt jelöltje lesz London új polgármestere. Khan a szavazatok 56,8 százalékát kapta, míg konzervatív riválisa, a zsidó származású arisztokrata Zac Goldsmithre a 43,2 százalék szavazott. Sadiq Khan, ő a „minden londoni polgármestere” hívószóval kampányolt, egy pakisztáni bevándorló buszsofőr gyermeke, aki emberi jogi ügyekkel foglalkozó ügyvédként kezdte pályáját, majd a közlekedésügyi miniszteri pozícióig vitte.


KIVÉTELES ESET
Az USA republikánus elnökjelöltjét nem lehet sarokba szorítani. Donald Trump korábban azzal kampányolt, hogy megválasztása esetén nem engedné be a muszlimokat az országba. Arra az újságírói kérdésre, mi lesz London új, muszlim polgármesterével, azt válaszolta: „mindig lesznek kivételek”, és örül Khan megválasztásának. Khan viszont arról beszélt, hogy ha Trump győz, hite miatt valószínűleg nem fog tudni konzultálni amerikai kollégáival.


244 millió
menekült és migráns hagyta el hazáját 2015-ben – olvasható az ENSZ legújabb jelentésében. Az- az 41 százalékkal többen, mint 2000-ben. A népességmozgásban döntő tényező a szegénység és a természeti források kiapadása. A fegyveres konfliktusok elől menekülők számát a jelentés 20 millióra becsüli. A menekülthelyzettel kapcsolatban Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára elmondta: olyan globális rendszert kell kidolgozni, amely méltányosabban osztja el a terheket a világban.


ÜNNEPRONTÓK
Eldurvultak a győzelemnapi megemlékezések Ukrajnában. Kijevben nacionalista szélsőségesek verekedtek az ismeretlen katona szobránál, vörös-fekete zászlót bontottak és jelképesen orosz cári György-szalagokat égettek el. A nyugat-ukrajnai Lembergben negyven maszkos nacionalista fiatal megpróbálta ledönteni egy szovjet költő szobrát, gumibotos rendőrök oszlatták szét őket.


NYOLC NŐ
Lemondott a francia nemzetgyűlés alelnöke, miután nyolc nő szexuális bűncselekményekkel vádolta meg. Az egyik sértett hölgy akkor döntött úgy, hogy nyilvánosan elmondja, mi történt, amikor március 8-án meglátta egy plakáton, hogy a 41 éves Denis Baupin részt vett a nők elleni erőszak ellen indított kampányban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek