Már a rokon sem szent

Két magyar díjazottja is van a világ legrangosabb természetfotós versenyének, a Wildlife Photographer of the Yearnek. Kudich Zsolt és Novák László képei is szerepelnek azon az utazókiállításon, amelyet Közép-Európában csak Budapesten, a Természettudományi Múzeumban láthatnak az érdeklődők május 4. és augusztus 4. között.

Ország-világSzijjártó Gabriella2016. 05. 19. csütörtök2016. 05. 19.

Fotó: FranciscoMingorance

Már a rokon sem szent Fotó: FranciscoMingorance

A versengés 1965-ös indulásakor még csak 361 fotót neveztek, az idei mezőny száz nyertes képét pedig már 42 445 pályázó közül választotta ki a nemzetközi szakemberekből álló zsűri.   

A tárlat kínálatában az állatok viselkedésének izgalmas pillanataitól a fenséges tájképekig sokféle fotográfia megtalálható. A természet tervrajzai elnevezésű szekció felvételei a természet szépségét ünneplik, a flamingócsapatok forgatagától a törékeny jégkristályokig, míg A Föld sokszínűsége kategória képei egy adott élőhely sérülékenységéről, egyegy faj meghökkentő vonásairól vagy sajátos viselkedéséről mesélnek. 

A megszállott természetfotósok bolygónk legelhagyatottabb helyeire is elmennek, hogy a homoksivatagokat vagy a végtelen jégmezőket elénk tárhassák – A Föld élőhelyei kategóriában. 

Az idei győztes, Don Gutoski fotója ritka pillanatot, egy halott sarki rókát cipelő vörös rókát ábrázol. Újabb biológiai felmérések ugyanis azt igazolják, hogy a klímaváltozás miatt egyre északabbra szoruló vörös róka nemcsak a sarki rókák élelmét kapja el, de sokszor elejti a nála kisebb rokonát is...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek