Sok a tartozás - 150 ezer nem fizető adós, ezemilliárd forint adósság

Csaknem 1000 milliárd forinttal tartoznak az egykori devizahitelesek a bankjuknak vagy a követeléskezelőnek, pedig az évek során több programmal is próbáltak segíteni a bajba jutottakon.

Ország-világBiczó Henriett2016. 05. 24. kedd2016. 05. 24.

Kép: eladó lakás csőd eladósodás ingatlanpiac adás vétel 2011 07 25 Fotó: Kállai Márton

Sok a tartozás - 150 ezer nem fizető adós, ezemilliárd forint adósság
eladó lakás csőd eladósodás ingatlanpiac adás vétel 2011 07 25 Fotó: Kállai Márton

Az adósok majdnem egyharmada annak ellenére nem törleszti a hitelét, hogy ehhez elegendő jövedelme van. Tízből egy adósnál a havi jövedelem meghaladja a 400 ezer forintot, így náluk a kisebb lakásba költözés azonnal megoldhatná a problémát – hangzott el a Portfolio konferenciáján. Sokan nemcsak a banknak tartoznak, hanem közüzemi, telekommunikációs és közösköltség- tartozásuk is van, nekik a magáncsőd segíthetne. A Pénzcentrum korábban már kiszámolta: egy átlagos devizahitelesnek akár 5 millió forintos tartozást is elengedhetnek.  

Az adósok szempontjából is előnyös, ha minél előbb rendezik a hiteleket, mivel az esetek többségében olyan megoldás születik, amelynek köszönhetően nem kerülnek utcára a családok, sőt sokszor a jelenlegi otthonukat is megtarthatják. Az ilyen, békés rendezésre viszont csak akkor van lehetőség, ha az ügyfelek is együttműködnek a bankkal vagy a követeléskezelővel. A kilakoltatási moratórium feloldása gyorsíthatja a folyamatot, az otthon elvesztése ugyanis arra sarkallja az adósokat, hogy megoldást találjanak, így a gyakorlatban nem várhatók tömeges kilakoltatások, mert az ügyeket előbb sikerül rendezni. Szakértők szerint sok tartozást lehetne megszüntetni, ha leegyszerűsítenék a követeléskezelői szabályozást és a végrehajtásokat, valamint radikálisan csökkentenék a magáncsőd adminisztrációját.

Ezek is érdekelhetnek